fő tartalom

Védelmi gyakorlat

Hírkép: Védelmi gyakorlat

A Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Dr. Kálmán András polgármester a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Belső – és Külső Védelmi Tervek alapján részleges gyakorlást rendelt el Dunaújvárosban. A szakmai előadásokra, illetve a gyakorlásra a keddi napon került sor.

Dunaújvárosban több olyan cég, illetve vállalat is működik, amelyek bár meghatározói a város gazdaságának, mégis tevékenységük együtt jár a veszélyes anyagok felhasználásával. A gazdaságban jelen lévő veszélyes anyagok tárolása, feldolgozása, felhasználása magában hordja a súlyos ipari balesetek kialakulásának kockázatát. Az ilyen jellegű balesetek szerencsére ritkák, ám előfordulhatnak a legnagyobb gondosság esetén is. Ezért is fontos a felkészültség, a tudatos védekezés.

Az uniós normákat (Seveso II. irányelv) rögzítő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek védekezéséről szóló katasztrófavédelmi törvény a súlyos ipari balesetek megelőzését és a balesetek káros következményeinek csökkentését célzó intézkedéseket vezetett be hazánkban. A katasztrófa védelmi törvény az ipari üzemek vezetői kötelességévé teszi az üzemben jelenlévő veszélyes anyagokkal kapcsolatos kockázatok felmérését, a reálisan feltételezhető súlyos balesetek bekövetkeztekor jelentkező hatások meghatározását, a lakosság és a környezet védelmének érdekében a megelőző intézkedések megtételét.
Egy bekövetkezett váratlan esemény kezelésére a település polgármestere – a hivatásos katasztrófavédelem területi szervével együttműködve – külső védelmi tervet készít, amely meghatározza a lakosság, az anyagi javak és a környezet védelmével kapcsolatos feladatokat.

Dunaújváros területén a települést veszélyeztető felső küszöbértékű üzemek:
Dunaferr Energiaszolgáltató Kft. Tevékenysége: kohó illetve kamragáz fogadása, tárolása.
Dunaferr DBK Kokszoló Kft. Tevékenysége: kamragáz előállítása, szállítása, benzol kinyerés
Linde Gáz Magyarország Kft. Tevékenysége: mélyhűtött cseppfolyós oxigén előállítása, tárolása, zárt technológiai rendszerben palack és tankautók töltése és forgalmazása.
Dunaújvárosi Cellulózgyár Kft. Tevékenysége: cseppfolyós klór fogadása, tárolása.

A kohó-illetve kamragáz és a benzol fokozottan tűz és robbanásveszélyes és mérgező anyag. A cseppfolyós oxigén fokozottan tűz és robbanásveszélyes, míg a klór nagyon mérgező, maró, irritatív anyag.
Az október 19-én megtartott védelmi gyakorlat első felében előadásokat, a négy veszélyeztető üzem tájékoztatóját hallgathatták meg a résztvevők. Ezt követően a Cellulózgyár területén került sor a feladatok gyakorlati alkalmazásának bemutatójára. A feltételezett és imitált szituációban nagy mennyiségű klór-gáz került a levegőbe egy üzemi baleset alkalmával. A létesítményi tűzoltóság megkezdett elhárító tevékenységét a dunaújvárosi, majd a paksi, sárbogárdi és érdi tűzoltóság alakulatai egészítették ki, akiknek munkáját a katasztrófavédelem szakemberei segítették.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. október 20.