fő tartalom

A halottak napja előtt

Már napok óta érezhető a temetők forgalmán, hogy közeledik a halottak napja. Egyre többen látogatnak ki szeretteik sírjához. Az október 31-én és november 1-én megszokott hatalmas forgalom a temető üzemeltetőjétől fokozott felkészültséget igényel. A dunaújvárosi köztemetőt fenntartó DVG Rt. vezetői ma a sajtó munkatársainak számoltak be az előkészületekről.

Gebei Bálint, a DVG Temető Üzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a temető reggel 6 órától este 22 óráig tart nyitva. Fontos tudnivaló, hogy október 31-én és november 1-én a temetőt autóval megközelítők forgalomelterelésre számíthatnak. Vasárnap és hétfőn a Páskom utca elején a közterület felügyelet, valamint az Alba Volán dolgozói elterelik a gépjárműforgalmat. A temetőhöz csak a buszok, taxik, és a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőket engedik fel. Elterelésre reggel 8 óra és este 20 óra között lehet számítani. Szombat-vasárnap és hétfői napokon és főleg éjszakákon a helyi polgárőrség és a rendőrség emberei folyamatos járőrözést tartanak, ezzel is próbálják elejét venni a rongálásoknak, lopásoknak.
Az elmúlt évekhez hasonlóan az üzemeltető és a Családi Intézet halottak napi megemlékezést tart – ezúttal október 31-én 16 órától a 31-es parcellánál. Itt és ekkor kerül felavatásra egy emlékkő, melyet Csinger Péter ajánlott fel a köztemető részére. Az emlékkő egy emlékhely lehetőségként szolgál majd. Az itt gyertyát gyújtók akár ebben a temetőben, akár más temetőkben fekvő elhunytaikra emlékezhetnek meg méltóképpen. Az emlékkövet ünnepélyes keretek között Dr. Kálmán András polgármester avatja fel.
Bár szorosan nem tartozik a halottak napi előkészületekhez, ám a temető működtetését nagyban meghatározza a most elkészült középtávú üzemeltetési koncepció – hangsúlyozta Gebei Bálint. Az ügyvezető elmondása szerint hamarosan új parcellákat kell nyitni, amelyek költsége 15,5 millió forintos beruházást igényelnek. Hosszabb távon – 6-8 év múlva pedig, a jelenlegi temetőt kinőve, további területeket kell temetkezés céljára alkalmassá tenni.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. október 28.