fő tartalom

Dunaújvárosban a turizmusról

A Megyei Jogú Városok Szövetségének Turisztikai Bizottsága november 3-án, szerdán Dunaújvárosban tartotta soros ülését. A Polgármesteri Hivatalban megrendezett egész napos program a vendégeknek – többek között - alkalmat kínált városunk megismerésére, nekünk házigazdáknak pedig jó lehetőséget teremtett a bemutatkozásra.

A bizottsági ülést Litter Nándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere, az MJVSZ Turisztikai Bizottságának elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében utalt a hazai turizmus helyzetének nehézségeire, illetve örömét fejezte ki turisztikai fejlesztések, beruházások láttán. Véleménye szerint az autópálya építéseknek is látható és érezhető haszna lesz – a turizmusban is. A város nevében Kismoni László köszöntötte városunk vendégeit. A humán alpolgármester megjegyezte, hogy Dunaújváros ugyan nem a turizmusáról híres, ám városunknak is vannak értékei, vannak büszkeségei. Ennek részletes taglalására már Huszti Zsolt, a MJVSZ Turisztikai Bizottságának delegáltja, a Kistérségi Európai Uniós és Idegenforgalmi Kht. irodavezetője vállalkozott. Prezentációjának címe „Az ismeretlen Dunaújváros” volt. Előadása szerint Dunaújváros helyzete több szempontból is speciális. Egyrészt népsűrűsége miatt, hiszen az 1100 fő négyzetkilométerenkénti adat országos tekintetben dobogós helyre rangsorol minket. A zöldfelületek tekintetében kivívott előkelő helyünk viszont mindenképpen dicsérendő teljesítmény, illetve adottság. Az a tény, hogy a város közigazgatási határai közé szorult, bizony nehezen kezelhető, ám ez feladatokat jelent majd, hiszen szabad területekre szükség lesz majd. Sajnálatosan az is kevéssé vitatott, hogy városunk imázsa nem jó, ezért kell elmondani mindenhol, hogy milyen is Dunaújváros a XXI. században?
Barányi Albert a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság elnöke, illetve mint a helyi kamara titkára büszkeséggel számolt be – egy szerinte sikeres vállalkozásról, a Kistérségi Európai Uniós és Idegenforgalmi Kht. létrehozásáról. Elmondása szerint, bár a szervezet neve egy kissé hosszúra sikerült, ami ráadásul rövidíthetetlen is, ám mégis több funkciót ellátva, sikeresen működik.
Dunaújváros bemutatkozását követően került sor az előadásokra. A szakmai tanácskozás keretében előadást tartott Dr. Kiss László, az GKM Légi Közlekedési Főosztályának főosztályvezetője a regionális repterek fejlesztéséről. Beszámoló hangzott el a Pricewaterhouse Coopers Kft asszisztensétől a városi turizmus fejlesztésének lehetőségeiről és az erre rendelkezésre álló uniós forrásokról, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatott arról, milyen lehetőségek állnak a városok rendelkezésére a hazai turizmusban a korrekt kereskedői és vendéglátói magatartás kialakításában.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. november 3.