fő tartalom

Ülésezett a KIÉT

Több témát megtárgyalva és véleményezve, pénteken délelőtt ismét ülésezett a KIÉT, azaz a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa. A munkáltatói és munkavállalói oldal véleménye megegyezik az idei bérmegállapodás, illetve a következő évi nem bérjellegű juttatások kérdésében.

Jászka Ernő, a KIÉT titkára számolt be az önkormányzat és a MÁK, azaz a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Területi Igazgatósága közötti tárgyalásokról. Mint ismeretes korábban kifogással élt a szervezet önkormányzatunk felé, mivel szerinte a városnak nem lett volna jogosultsága a közalkalmazottai béremelést a bértábla emelésével végrehajtania. Városvezetőink álláspontja szerint megvolt erre a jogosítvány, amit ráadásul a munkáltatói és munkavállalói oldal egyhangúan el is fogadott. A tárgyalásoknak köszönhetően a MÁK elismerte, hogy valóban garantált illetményről van szó, ám ezt külön soron kell majd szerepeltetni. Ezt a kompromisszumot elfogadta a KIÉT, azzal, hogy a munkavállalók gyakorlati különbséget nem fognak tapasztalni bérfizetéskor. A 2005. évi városi költségvetési koncepció tervezéséhez kellett nyilatkoznia a munkavállalói oldalnak, hogy milyen igényeket támasztanak a nem bérjellegű juttatások tekintetében. Kósa Mihály a helyi pedagógusi érdekképviselet vezetője tudomásul véve a város pénzügyi helyzetét, a 2004. évi juttatások szinten tartását elfogadhatónak nevezte. Javaslat hangzott el a közalkalmazottaknak járó étkezési hozzájárulás 500 forintos megemelésével kapcsolatban. Erre Dr. Kálmán András polgármester válaszolt, aki ígéretet tett arra, hogy a költségvetés tervezésekor figyelembe fogják venni ezt az igényt. A városvezető azt is hozzátette, hogy a 2005. év tervezésében túl sok mozgástere nem lesz a közgyűlésnek. Pénzügyi vonatkozásban a legfontosabb feladatként azt nevezte meg a polgármester, hogy a kötelezően ellátandó feladatokat a bevételekből és a normatívákból fedezni tudja a város.
Az ülés végén, az egyebek napirend kapcsán a városban terjengő „rémhírek” kerültek terítékre. Igaz-e – tette fel a kérdést a munkavállalói oldal, hogy a 6%-os béremelés automatikusan álláshely megszüntetéseket vonna maga után? Illetve, igaz-e, hogy a közalkalmazottak nem kapnak fizetést? Dr. Kálmán András szerint egyrészt nem szerencsések az ilyen jellegű hírek, másrészt pedig nem is igazak. Magának a béremelésnek semmi ilyen jellegű vonzata nincsen. A fizetés pedig „szent” dolog, a bérek mindig első helyen kerülnek utalásra. Soha nem fordult elő, a polgármester szerint nem is fordulhat elő, hogy a bérek ne lennének kifizetve. A biztonságos bérfizetést követően következhetnek csak a szállítói tartozások, amelyek tekintetében már nincs az önkormányzatnak 60 napon felüli tartozása.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. november 5.