fő tartalom

Miniszterelnöki látogatás Dunaújvárosban

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalos látogatásra Dunaújvárosba érkezett november 23-án, kedden. A kormányfő programja a délelőtt a Dunaferrben kezdődött, ahol találkozott a cég vezetőivel, tulajdonosaival, illetve a Lemezalakító csarnokában a dolgozóknak tartott fórumot. Gyurcsány Ferenc a déli órákban a Polgármesteri Hivatalban tett látogatást.


Sajtóérdeklődés középpontjában

Sokszor éri vád a várost a tekintetben, hogy nem elég kiterjedt a kommunikációja, az országos médiumokban ritkán szerepel. Nos, ha ez így is van, a november 23-i nap mindenképpen kivételnek számít, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatását helyi sajtó teljes létszámban, az országos médiumok pedig, jelentős erőket átcsoportosítva városunkba - számoltak be az eseményről.
A kormányfő délelőtt tíz órakor érkezett Dunaújvárosba és első útja a Vasműbe vezetett. Itt egy bő félórás megbeszélést folytatott a Dunaferr új tulajdonosaival, majd ezt követően a Lemezalakító csarnokában a dolgozókkal egy fórum keretében találkozott. A miniszterelnök köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „tele izgalommal” érkezett a Dunaferrbe. Izgalma pedig a cégnek szól, 8.500 embernek és családjának. Az előzetes információi, illetve a Dunaferr tulajdonosaival folytatott megbeszélése arról győzte meg, hogy a kitűzött tervek megvalósításának szándéka, az elszántság meg van a tulajdonosban, amit fejlesztésekkel kíván megvalósítani. A miniszterelnök szerint ez a járható út, vagyis fejleszteni kell. A privatizációval kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy nem az a fontos, hogy hogyan hívják a tulajdonost, hanem az, hogy milyen felelősen gondolkodik. „Végre olyan tulajdonosa van a Dunaferrnek, amelyről én azt hallom, hogy bíznak benne az emberek, és ha jól fog működni, akkor egy egész város jelenét és jövőjét fogja jelentősen meghatározni” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Arról is szólt a miniszterelnök, hogy ha itt kudarcról kellene beszélni, akkor az a kormány kudarca is lenne, amit egy kormányfő nyilvánvalóan nem akarna. Elmondása szerint az is szerencsés, hogy vége annak a sok bizonytalanságnak, ami a vállalatot végig kísérte az elmúlt időszakban. A beszédet követően a dolgozók és a sajtó is lehetőséget kapott arra, hogy a megfogalmazott kérdéseire válaszokat kaphasson.

A déli órákban a Polgármesteri Hivatalba érkezett a miniszterelnöki delegáció. Gyurcsány Ferenc közel egy órás megbeszélést folytatott a város vezetőivel. A találkozót követően Dr. Kálmán András polgármester tájékoztatást adott a szűk körű megbeszélés témáiról. E szerint, áttekintették az országos és a helyi költségvetés lehetőségeit. Dunaújváros több konkrét kérést megfogalmazott a kormányfő felé, illetve kérte közbenjárását – nyilatkozta Dunaújváros polgármestere. Többek között kérték, hogy az M6-os út építése során lehetőség szerint használják fel azt a nagy mennyiségű kohósalakot, ami ma itt halmokban áll. Ugyancsak kérdés, hogy van-e annak realitása, hogy a városunk sportiskolája állami, normatív támogatásban részesüljön? Kérte Dr. Kálmán András, hogy az úgynevezett zárolt tartalékalap negyedéves ütemezését oldják fel, ami egyébként Dunaújváros esetében évi 110 millió forintot jelent és ezt a gazdálkodás függvényében használhat fel az önkormányzat. Végezetül a város vezetői átnyújtották Gyucsány Ferencnek az Acél-Híd Program szöveges összefoglalóját és kérték, hogy „a kormány a jövőben is tartsa félszemét Dunaújvároson”

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. november 24.