fő tartalom

Linzi delegáció Dunaújvárosban

Hírkép: Linzi delegáció Dunaújvárosban

Osztrák testvérvárosunk, Linz városának tanácsosait (önkormányzati képviselőit) fogadta november 26-27-én Dunaújváros Önkormányzata nevében Kismoni László alpolgármester, Tóthné Záhorszky Margit, nemzetközi kapcsolatokért felelős irodavezető, illetve Fábos Zsolt önkormányzati sajtószóvivő.


Dr. Johann Mayr és Klaus Luger

Klaus Luger személyi referens és Dr. Johann Mayr pénzügyi referens két napos itt tartózkodása során megismerkedett városunk életével, legfontosabb nevezetességeivel. A városlátogatás mellett a legfontosabb vasműs üzemeket is megtekinthették. Franz Hinterkörner, a DWA igazgatója jóvoltából részletes képet kaphattak a linzi érdekeltségű cég működéséről, a távlati elképzelésekről. A Dunaferr helyzetéről, a privatizáció részleteiről Antali Károly gazdálkodási és Lukács Péter műszaki vezérigazgató-helyettesek tájékoztatták a vendégeket.


Gyárlátogatás

A megbeszélések során a két város képviselői egyetértettek abban, hogy a testvérvárosi kapcsolatoknak új lendületet kell adni. A vendégek már konkrét elképzelésekkel álltak elő és kérték városunk aktív közreműködését, illetve támogatását. A következő nyárra olyan hajóutat szerveznek osztrák testvéreink, amely kulturális bemutatkozási lehetőséget kér és kínál azoknak a városoknak, amelyekben lehorgonyozhat a hajó. Testvérvárosként Dunaújváros is lehetőséget fog kapni. A másik tervük bár távlati, ám nagyon is konkrét feladatokat jelent az előkészítők számára. 2009-re Linz megpályázza az „Európa Kulturális Fővárosa” címet, mely sikeres elbírálása esetén – szintén testvérvárosként – számítanának ránk is. Mivel mindkét városban működik Népfőiskola, ezért a felek szorgalmazták a közös együttműködés lehetőségét ezen a téren is. Kismoni László is több konkrét, dunaújvárosi elképzelést vázolt a vendégeknek. A DFC labdarúgói szeretnének a linzi kollégáikkal sportkapcsolatokat ápolni, hiszen a két együttes hasonló cipőben jár. Ugyanis mindkét városban szeretik a focit, ám kénytelenek (vagyunk) beérni a másodosztály adta lehetőségekkel. A kultúra és a sport tekintetében több ponton is lehetséges a kapcsolatok ápolása, sőt a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara is közös együttműködési lehetőséget keresi.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. november 29.