fő tartalom

Évindító (1).

Hírkép: Évindító (1).

Év végén, illetve esztendő elején szokás vissza nézni, összegezni, no meg előre tekinteni. Honlapunkon most mi is ezt tesszük. Az elkövetkező időszakban a város vezetői beszélnek a hátunk mögött hagyott 2004. évről és az előttünk álló idei kilátásokról. Az első beszélgetés a város polgármesterével, Dr. Kálmán Andrással készült.

- Polgármester Úr! Nem is tudom melyik izgalmasabb, a múltat összegezni, vagy a jövőt kutatni? De természetesen maradjunk az időrendi megközelítésnél. Hogyan tekint vissza a 2004. évre, mik voltak Ön szerint a legfontosabb állomások?
- Azt gondolom, hogy a 2004. évben több alapkérdés dőlt el Dunaújvárosban. Talán mindenki sejti, hogy az egyik, amire gondolok, az a Dunaferr. Hosszú egyeztetési, előkészítési folyamat után tavaly szeptember 30-án a privatizáció zárásával a Donbass-Duferco Konzorcium már tulajdonosként kezdte pályafutását városunkban, a vasműben. Ez egy nagyon fontos állomás volt és még fontosabbak voltak azok a vállalások, amelyeket a befektető tett. Azt gondolom, hogy megnyugtató érzés azt mondani, hogy a tapasztalataink szerint számolhatunk velük a jövőben.
- Most a részvények értékesítésére gondol?
- Igen, részben. De a legfontosabb kérdés az, ami szerintem ma már nem is kérdés, hogy maradjon a foglalkoztatás, maradjon a vasgyártás és működjön a gyár. Erről szólt a privatizáció!
- Ami a részvények értékesítését illeti, Dunaújváros 500 millió forintot kapott ellenértékként. Ezen felül született egy Pénzügyi Támogatási Szerződés, amely alapján őt éven keresztül évi 200 millió forint pénzbeli támogatást kap a város. Őn szerint ez volt a realitás, vagy úgy is kérdezhetném, hogy jó szerződést kötött a város?
- Ez egy jó szerződés, jó áron, ráadásul sokat segít a városon, a város működtetésén. Lehet, hogy 10 év múlva majd azt mondják, hogy kár volt eladni, mert olyan jól fog működni és annyit fog érni a Dunaferr. Legyen így! De most ez volt a realitás.
- Térjünk vissza 2004-hez és a fontos pillanatokhoz!
- Szintén kiemelkedően fontosak az infrastrukturális beruházások. A 2004. év volt az, amikor véglegesen eldőlt, hogy elkezdődnek a beruházások, tehát az M6-os autópálya és a híd kivitelezései. Sőt a szerződéseken még alig száradt meg a tinta és már a valóságban el is kezdődtek a munkálatok. Ezeken kívül még feltétlenül meg kell említeni, hogy felépült Dunaújvárosban az OBI és az Interfruct áruház, megkezdődött a laktanyai lakások átadása. De beszélhetek a Főiskola fejlesztéseiről, a felújított kollégiumról, a gyönyörű Médiaközpontról. Talán kicsit kevés szó esik mostanában a mentőállomás új épületének munkálatairól, amely hamarosan el fog készülni. Ami pedig a város működését illeti, a rossz költségvetési helyzet ellenére az intézmények kiegyensúlyozottan működtek. Azt gondolom, hogy a sportnak nem volt könnyű ebben az átalakuló helyzetben, de túlélte. Még akkor is, ha bőven vannak még kérdések és tennivalók. A tavalyi esztendőben hoztunk már bizonyos megszorító intézkedéseket, amelyek hoztak is eredményeket. Most további lépések szükségesek.
- A 2004. évet szinte végigkísérte a DVG Rt. ügye, illetve folytonosan napirenden volt a fizetőparkolás kérdése.
- Én azt gondolom, hogy az év végére sikerült normalizálni a helyzetet a vagyonkezelőnél. A cég tervezett átalakítását követően remélhetően az eredeti céljának megfelelően, vagyonkezelőként fog működni. Ami a fizetőparkolást illeti, véleményem szerint a közgyűlés decemberi döntésével pontot tett az ügy végére. Március 1-től megszűnik a fizetőparkolás a városban, ez persze az autósoktól majd nagyobb együttműködést igényel. Azt is mondhatnám, hogy a város most bizonyíthat, hogy nem kell, nincs szükség a szabályozásra, a korlátozásra. Bár meg kell jegyeznem, hogy bizonyos szabályozás a jövőben is fenn fog maradni.
- A költségvetés készítésének kezdetekor azt mondták, hogy nem fogják, bocsánat, nem tudják finanszírozni a nem kötelező feladatokat a 2005. évben. Ehhez képest van változás.
- Ahogy vesszük. A költségvetés valóban nem tudja finanszírozni ezeket a feladatokat. A Dunaferr és az Önkormányzat között kötetett Pénzügyi Támogatási Szerződés biztosít fedezetet ezeknek a területeknek. Persze nem annyit, amennyi az igény lenne, vagy amennyit ezek a szervezetek az elmúlt években kaptak a városi költségvetésből. Azt lehet mondani, hogy az elmúlt évhez képest mindenki a harmadát kapja. Az ezen felüli pénzt maguknak kell előteremteniük.
- Lesznek felújítások, fejlesztések az idén?
- Van három épület a városban, amelyek süllyedését kell megállítanunk, belekerült a költségvetés tervezetébe a Magyar út járdaszakaszának kiépítése – a híd és a laktanya között, a Barátság városrészben, a Hangulat előtti területet, illetve a Liszt Ferenc kert egy részét rendezni kívánjuk. De ahogy korábban ígértük, folytatódni fog a játszóterek építése, az idén a Római városrészben épül egy új játszótér. Ez persze nem azt jelenti, hogy más játszóterekhez hozzá sem nyúlunk, hiszen folyik a szabványosításuk. Mindezeken kívül, a terveink szerint lesz még három jelentős tétel 2005-ben, amit viszont egy 600 millió forintos fejlesztési hitelből szeretnénk finanszírozni. A város északi területén lévő Ipari Parkot kívánjuk bővíteni, a kórházban sürgősségi osztályt kell (kötelező) létesítenünk, illetve rendezni kívánjuk a proszektúra helyzetét.
- Még egy kérdés. Azt halottuk már, hogy az intézményekhez hozzá kívánnak nyúlni, de mi lesz a közalkalmazottakkal? Mennyiben fogja érinteni őket?
- Jelentős leépítés nem lesz. A bölcsődei és az óvodai átszervezés, illetve az alsó és középfokú intézmények átszervezése jelent bizonyos intézkedéseket. Még mielőtt megkérdezné, hogy melyik iskolát zárjuk be, válaszolok is: egyiket sem. Megvizsgáltuk, hogy mit jelentene, mennyit takarítanánk meg, ha bezárnánk a Szilágyit? Számításaink szerint 6 millió forintot hozna mindösszesen a konyhára, vagyis nem éri meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell majd hozzányúlni az általános iskolai ágazathoz. Most is fogunk bizonyos intézkedésekről dönteni, de iskolát nem fogunk bezárni a következő években.
- Ha már iskolákról és bezárásról beszélünk. Az elmúlt években annyiszor és annyian kérdezték, hogy mi lesz a Barátság iskolával. Mi lesz?
- Folynak a tárgyalások. Ha minden jól megy, akkor nagyon rövid időn belül megegyezhetünk a befektetővel. Ha sikerül a megállapodás, akkor meg fog valósulni az iskola helyén a Pláza.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2005. január 7.