fő tartalom

Évindító (3).

Hírkép: Évindító (3).

Év végén, illetve esztendő elején szokás vissza nézni, összegezni, no meg előre tekinteni. Honlapunkon most mi is ezt tesszük. Az elkövetkező időszakban a város vezetői beszélnek a hátunk mögött hagyott 2004. évről és az előttünk álló idei kilátásokról. A következő beszélgetés a DVG Rt. elnök-igazgatójával, Kakas Antallal készült.

- Elnök Úr! A 2004. év sok tekintetben is érdekes volt, de ha a DVG Rt-nél történteket nézzük, akkor talán több is volt, mint érdekes…
- Érdekes? Talán nem ez a legjobb kifejezés. Egy biztos, a cég tavalyi működése, a DVG-nél történtek ismertek a városlakók előtt, hiszen sokszor, sok fórumon esett már erről szó. Ami a 2004. esztendőt illeti, én sokkal inkább úgy fogalmaznék, hogy tettük a dolgunkat, dolgoztunk, még akkor is, ha ez a szokásostól eltérő feladatokat jelentett. Egyrészt a korábbi gazdálkodásban elkövetett hibákat, visszaélés-gyanús ügyeket kellett korrigálnunk, tisztáznunk. A másrészt javítani kellett a társaság jövedelmezőségét, likviditását. Ami pedig az „ügyeket” illeti, egy részükben sikerült a kárt megtéríttetnünk az elkövetőkkel. Az esetek nagyobbik részében polgári peres eljárást kellett kezdeményeznünk, két esetben pedig büntető feljelentést tettünk.
- Milyen lépéseket tettek a gazdálkodás terén?
- Jelentősen csökkentettük az Rt. hitelállományát, megszüntettük a veszteséget termelő tőzsdei kapcsolatot. Jelentősen csökkentettük a szállítók felé fennálló tartozásunkat. A jelenlegi adataink szerint a cég adózás előtti eredménye több száz millió forintot fog kitenni. Ezt egyértelműen két dolognak köszönhetjük, egyrészt a takarékos gazdálkodásnak és természetesen nagyobb részt a Dunanett telephely eladásának.
- Ha a városlakókat véleményeztetnénk a DVG 2004-es esztendejéről, minden bizonnyal többségben lennének a negatív jelzők.
- Ezt készséggel elfogadom, de az év egészét nézve mégsem ilyen egyértelmű a dolog. Az első félévre kritika nélkül igazak lehetnének az elmarasztaló jelzők. Az év második felében viszont egy letisztult, reális kép kezdett kialakulni rólunk. Láthatták a városlakók, hogy minden ügyet kivizsgálunk, végére járunk, feljelentünk ha kell és nyilvánosságra is hozunk, nem utolsó sorban pedig tisztességesen dolgozunk. Mindez pedig közös eredményünk, az itt dolgozóké, a gazdasági és műszaki szakembereké. Az eddigi munkánk és a tervezett változások után ez a cég a jövőben egy szerény eredménnyel működő, de a város érdekében, a köz megelégedésére fogja ellátni feladatait.
- Ön lassan egy éve van a vagyonkezelő élén, milyen ez a cég belülről nézve?
- Amikor a vagyonkezelőről beszélünk, értelemszerűen nem csak az Rt. 17 munkatársáról van szó, hanem az egész társaságcsoportról. Ezen belül pedig érdemes vizsgálni azt a tevékenységi kört, amit ellátnak cégeink. Hiszen a fűtés, víz, szemétszállítás, piac és temetői szolgáltatás mind-mind rajtunk keresztül bonyolódik. De mi ültetjük a virágokat, vágjuk a füvet, fásítunk. Az elmúlt esztendők folyamán sokat fejlődött egy-egy ágazat. Ha visszaemlékeznek, annak idején nyaranta 2 hetes karbantartás okán nem volt a városban meleg víz – ez manapság legfeljebb néhány nap. De én azt gondolom, hogy a többi cég is jól végzi a munkáját. Csak a legaktuálisabbat mondjam, a DVG Invest Kft bonyolította a múlt évben az önkormányzati lakások eladását. Összesen 292-nek a forgalmi értékbecslése történt meg, 158 lakás eladása pedig meg is történt. Panasz – legalábbis hozzám – nem érkezett. De ugyanígy említhetném a temetőt, ahol látszik, hogy van a területnek gazdája. A piacok üzemeltetése sem kis feladat, főleg úgy, hogy kéthetente a belvárosban kell megrendezni. Mindent összevetve, véleményem szerint a társaságok jól működnek.
- Mindezek mellett úgy tűnik egy tevékenységtől viszont búcsút kell venniük: ez a fizetőparkolás. Március elsejétől nem kell fizetni a parkolásért, illetve az ezzel kapcsolatos feladatokat a közterület-felügyelők végzik majd. Ennek ellenére, vagy éppen ezért vannak aktuális kérdések!
- Egyrészt értékesítenünk kell a parkolóautomatákat, amelyre van is érdeklődő. Másrészt pedig az elmúlt évek során jelentős pótdíj hátralék termelődött, ezt kell rendeznünk. Két lehetőségünk lenne erre, egyrészt mi magunk behajthatnánk, ami bonyolult, hosszadalmas és nincs is rá kapacitásunk. A másik lehetőség, ezzel fogunk élni, eladjuk a tartozásokat egy összegben. Természetesen a 49 millió forintnak így csak egy részét fogjuk látni, ám nem sokkal kevesebbet, mintha mi magunk hajtanánk be. Akárhogy is, azok az autósok akik eddig nem fizettek, azok is hamarosan fognak! És ez persze nem fenyegetés.
- Részben már áttértünk az idei esztendő tárgyalására, mit lehet még elmondani 2005-ről?
- A tervezés időszakában vagyunk. Ami egészen biztosan nagy változás lesz, arra az Igazgatóság a javaslatát már megtette a tulajdonos felé. Nevezetesen az egyszemélyes társaságok beolvadnak az Rt-be. Az erre vonatkozó döntést a kft-k már meghozták, hamarosan a közgyűlés dönthet a kérdésben. Ebben a tekintetben az a legfontosabb cél, hogy az önkormányzat és az Rt. is megtudjon felelni a Közbeszerzési Törvény előírásainak. Persze azt sem tartom elhanyagolhatónak, hogy ezáltal átláthatóbb, hatékonyabb, ellenőrizhetőbb szervezetté válunk.
- Elnök Úr! Ön 2004 tavaszán került a DVG élére. Akkor azt mondta, hogy egy évre vállalja el ezt a tisztséget, azzal, hogy rendbe teszi a vagyonkezelőt. Nos, lassan letelik az egy év! Én úgy tudom, hogy korábbi ígéretének megfelelően, Ön már a távozását készíti elő. Miért?
- Először is azért, mert letelik az egy esztendő. De komolyra fordítva a szót, valóban egy évre vállaltam ezt a feladatot. Úgy gondolom, hogy elvégeztem a feladatomat, másrészt viszont a saját társaságaim irányítására is energiát kell fordítanom. Nyugodt szívvel, vagy várjon csak, hogy is szokták mondani – emelt fővel távozhatok!

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2005. január 16.