fő tartalom

A hajléktalan ellátásokról

Hírkép: A hajléktalan ellátásokról

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat összefoglalót készített a hajléktalan ellátás elmúlt hónapokban elvégzett feladatairól, tapasztalatairól. Az elkészült jelentés alapján egy rövid összefoglalót olvashatnak honlapunkon:

A tájékoztató szerint a hajléktalan ellátások decemberben teljes kihasználtsággal működtek. A Hajléktalanok Átmeneti Otthonában, ahol az életszerű tartózkodáshoz és annak tárgyi feltételeihez biztosítanak segítséget az elhelyezetteknek, 100 %-os kihasználtsággal működtek az elmúlt hónapokban. Az éjjeli menedékhely ezen a télen 70 férőhellyel fogadja a hajléktalanokat. A kihasználtság ebben az intézményben jellemzően 100 % feletti volt. Az éjjeli menedékhely egyébiránt az önellátásra és a közösségi együttélés szabályainak betartására képes hajléktalanok éjszakai pihenését, valamint krízishelyzetben éjszakai szállás biztosítását lehetővé tevő szolgáltatás. A nappali melegedő fő feladata az utcán levő hajléktalanok nappali elhelyezése, az alapvető emberi életvitel biztosítása. A nappali melegedő kihasználtsága rendre 100 % feletti, decemberben 147 %-os volt.

Az utcai szociális munka 2004. novemberében kezdődött Dunaújvárosban. A közgyűlés egy határozatával támogatta, hogy novembertől márciusig szociális munka működhessen városunk közterületein. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat sikeres pályázata viszont lehetővé teszi, hogy a szociális munka további egy hónappal tovább működhessen. A program célja az utcán tartózkodó hajléktalanok és segítségre szorulók felkutatása, körülményeik felmérése, információgyűjtés, krízishelyzetek feloldása, ellátórendszerbe történő bejutás segítése. Az első hét alatt felderítés és adatgyűjtés történt. A tapasztalatok szerint megtörtént az útvonal pontosítása, így naponta ez alapján történik a bejárás. A szociális munkások felkeresik azokat a helyeket ahol hajléktalanokat regisztráltak, élelmiszert, meleg ruhát, takarót, gyógyszert osztanak. Napjainkig 97 főt regisztráltak a közterületeken.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2005. február 9.