fő tartalom

A közüzemi díjakról

Hírkép: A közüzemi díjakról

A közüzemi díjak terén Dunaújvárosnak nincs mit szégyellnie, sőt a megyei jogú városok adatait nézve, az olcsóbb települések közé tartozik. Többek között erről, illetve a szennyvíztisztítási díj fizetéséről-nem fizetéséről szólt a mai polgármesteri sajtótájékoztató.

A megyei jogú városok közüzemi szolgáltatásaiért fizetett díjakat tekintve Dunaújváros az olcsóbb települések közé sorolható – kezdte polgármesteri sajtótájékoztatóját Dr. Kálmán András. Néhány példát hozva, az ivóvízért a legkevesebbet városunkban kell fizetni, de a többi tekintetében – szemétszállítás, melegvíz, tömegközlekedés is az első hétben vagyunk. A „legrosszabb a pozíciónk” a fűtés terén, de még itt is a középmezőnyhöz tartozunk a 13. helyünkkel. Dr. Kálmán András sajtótájékoztatóján beszélt az M6-os út beruházása kapcsán a várható forgalom változásáról, ami viszont a tervek szerint minimális lesz. Az elképzelések szerint 20 ezer tonna kohósalak épül bele az M6-os útalapba, amit a Dunaferr területéről szállítanak, ám a forgalmi akadályok megelőzése érdekében vasúton. A Ferrobeton lesz a szállítója az autópálya valamennyi felüljáró (80 felüljáró!) szerkezetének, de ezt sem közúton fogják fuvarozni. Dr. Kálmán András beszámolt arról is, hogy kézhez kapta azt az Európai Uniós szakértői véleményt, mely a dunaújvárosi közforgalmú kikötő megvalósíthatóságát taglalja. A városvezető szerint, amennyiben megvalósulhat a beruházás, az egyrészt 15 milliárd forintba kerülne, másrészt viszont 600 új munkahelyet jelentene.

A sajtótájékoztató második részében Nemcsek Tibor, a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft. ügyvezetője reagált az utóbbi hetekben kibontakozó „fizetni-vagy nem fizetni szennyvíztisztítási díjat” akcióhoz. Nemcsek bejelentette, hogy megszületett a megállapodás köztük és a DVCSH között, amely megállapodás rendezni hivatott a díjfizetés részleteit. A bíróság véleménye szerint ugyanis, csak a DVCSH az, aki jogosult a díjak beszedésére. A Kft. 2004. december 6-val leállt a számlázás kibocsátásával, ám a lakosság a következő időszakban meg fogja kapni az elmaradt tételek összesítését egy különálló számlán. Megfogalmazódott az is a sajtótájékoztatón, hogy mit lehet, illetve mit fog tenni a szennyvíztisztító a korábbi elmaradások behajtásával, van-e mód azok utólagos rendezésére? Nemcsek Tibor bár konkrét konstrukcióval még(!) nem szolgált, ám megfogalmazása szerint nem megengedhető, hogy van, aki fizetett egy igénybe vett szolgáltatásért és van, aki nem. Arra az esetleges kérdésre, hogy kell-e egyáltalán fizetni, természetesen csak azt lehet válaszolni, hogy igen. A hosszúra nyúlt jogi procedúrának mindenesetre az lett a vége, hogy a szennyvíztisztító nehéz pénzügyi helyzetbe került, 60-70 millió forintos kintlévőséget felhalmozva.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2005. február 7.