fő tartalom

„KÉZMŰVES HÍD AMI ÖSSZEKÖT” - Kézműves Napok

Hírkép

A Pentelei Kézműves Egyesület 2013.11.28-12.07 között a Kézműves Napok keretében mutatkozik be. Térségi kiállítást és vásárt rendez Dunaújvárosban a Kortárs Művészeti Intézet termeiben és a szabad téren.

A kiállításon való részvételre a kézműves civil kezdeményezés az Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarával a Magyar Kézműves Szövetséggel, a TURINFORM Irodával, a Pentelei Sport - Kulturális és Hagyományőrző Egyesülettel együttműködve a Kézműves Napok- 2013 keretén belül

 

KÉZMŰVES HÍD AMI ÖSSZEKÖT
címmel nyílt pályázatot hirdet.

A pályázaton a térségi magyar alkotók (Dunaújváros és 30km belüli települések)- kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek - maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek.

A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak - pl. az otthon, a konyha, az ebédlő igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, játékok, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai - lehetnek.

A pályázat második része Penteléhez kapcsolódva az elődeink kézműves régiségeit, a település kézművességét, tárgykultúráját felidéző alkotásokat várunk.

Regisztrációs határidő: 2013. október 25.

Az erre szolgáló internetes felület elérhető a KIK honlapján (http://www.dkik.hu). Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk (0625/502-060)

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére): 2013. november 10.

Nevezési lap megküldése
A DKIK honlapról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, a dkik@dkik.hu címre kérjük megküldeni. Képformátumban elektronikusan küldött nevezési lapot (jpg, bmp stb.) nem tudunk elfogadni.
Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (a DKIK címére: 2400 Dunaújváros Latinovits Z. u. 10) vagy személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.

Az anyaggyűjtés időpontja: 2013. november 25-26. 10-16 óra között.
Helyszíne: a Kortárs Művészeti Intézet: Dunaújváros, Vasmű út 12. Térkép, további információ a DKIK honlapon található.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat a DKIK valamint a KMKI erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

Az ünnepélyes megnyitó és eredményhirdetés tervezett időpontja:

2013.november 28-án 17,00-kor

A kiállítást a nagyközönség a Kortárs Művészeti Intézet termeiben november 28-tól december 7-ig, tekinthető tekintheti meg, naponta 10-től 18 óráig.

A kiállításra került alkotások visszaadásának időpontja: 2013. december 9-10. a leadás helyszínén, 10-től 16 óráig.

Tervezzük, hogy a zárásra elkészítjük a kiállítókat és a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató kiadványt, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó adatai és 1-1 munkája szerepelni fog!

 

További információ a DKIK honlapján (http://www.dkik.hu) található,
ill. Pintér Lajostól kapható: 0620/25 46 311

e-mail: pinter.lajos1@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kézműves Napok tervezett kiemelt programjai

Kézműves Kiállítás:

  • Kézműves kiállítás nagy terme az „Iparművészeti és díjnyertes kézműves termékek” bemutatójának a helye
  • A „Jövő kézművesei” teremben naponta bemutató foglalkozásokat terveznek a gyerekeknek a Lorántffy Zsuzsanna Szakiskola, Szakközépiskola közreműködésével. Viseleti ruhák, ékszerek, bőrmunkák bemutatója, népi hangszer bemutató, kézműves csoki program, korongozás bemutató...
  • Az alagsor a „Múlt kézműves hagyatéka” Pentele régiségeiből válogatott termékek terme lehet.

Kézműves Mikulás Vásár:

  • A kiállítás előtti 12db faházban hagyományőrző termékek árusítása: kézműves csoki, füstölt hal, kerámia, ékszerek, forralt bor, libatepertő, kézműves pálinkák, és a Mikulás Ház a Nagykarácsony polgármesterének támogatásával.

Bemutatók:

  • A szabadtéren kézműves kovács bemutatót, íjász bemutatót, kézműves kemencék termékeinek a bemutatóit terveznek a szervezők.

A cél, a bemutatkozáson túl, felmutatni a települések és nagyvállalatok vezetőinek a kézműves termékek igényességét és magas minőségét, amelyek méltón képviselik a térség zöld hagyományait. A vendégek és turisták részére lehetőséget biztosítani igényes ajándékok kínálásával, jó hírünk erősítésére. Ennek elősegítését jelentené egy katalógus megjelentetése a kiállításon résztvevők-, termékeik rövid bemutatásával és elérhetőségeivel.

Dunaújváros és 25 km-s város térsége:

Rácalmás, Nagyvenyim, Nagykarácsony, Kisapostag, Baracs, Mezőfalva, Daruszentmiklós, Tass, Szalkszentmárton, Apostag, Dunavecse - lakói közül a keramikusok, fafaragók, bőrösök, ötvösök, ékszerkészítők, gyöngyfűzők, hímzők, késesek, virág kötők, torta készítők, ruhakészítők, babakészítők, szövők, rongyművesek, kovácsok, mézeskalácsosok, csoki művesek, gobelinesek, foltvarrók, só-liszt gyurmázók, gyertya- és mézöntők, valamint más kézművesek jelentkezését és igényes alkotásait, portékáit várják!

 

  • Létrehozva: 2013. október 7.