fő tartalom

Ezer új munkahelyet hozott létre a Hankook

Hírkép: Ezer új munkahelyet hozott létre a Hankook

Az útdíjjal és az egészségügyi átalakítással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő. Azt a hírt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a Hankook a napokban töltötte fel a munkavállalói állományát 2200 főről 3300 főre. Forrás: DO

A januári próbaüzemet követően ingyenessé vált a Pentele-híd használata. Dr. Galambos Dénes elmondta, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium automatikusan a fizetős szakaszok közé vette a Pentele-hidat, mivel az az M8-as autópálya részét képezi majd. Több egyeztetés, érvelés után végül kikerült a 8,9 kilométer hosszú szakasz fizetős utak közül.

– Font Sándor országgyűlési képviselőtársammal amellett érveltünk Fónagy János államtitkárnál, hogy ingyenes legyen, de elég legyen legalább egy megyei matrica a híd használatához. Sikerült elérni azt, hogy díjmentes legyen. Fontos szerepet tölt be a híd, hiszen húszezer Bács-Kiskun megyei lakos tartozik a dunaújvárosi kórház ellátási körzetéhez, és számítások szerint naponta ezer ember ingázik városunkba a hídon keresztül iskolába, vagy a gyárakba dolgozni– összegezte dr. Galambos Dénes.

A február 1-től hatályba lépő rendelkezés egyik legfontosabb része, hogy azoknak az autósoknak, akik az új szabályozás miatt szeretnék visszaváltani a feleslegessé vált megyei matricájukat, lehetőségük van ezt elektronikus formában, személyesen vagy postai úton megtenni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nél március 15-ig.

Mint ismert, a kormány az egészségügy átalakítására készül, amelynek célja, hogy a kórházak ne termeljenek további adósságokat. Ezt a feladatot dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár vezetésével viszik véghez.

Egy adott megyén belül át kell tekinteni a struktúrát, elsősorban a fekvőbetegellátás helyzetét. Fejér megyében két kórház érintett, a székesfehérvári Szent György Kórház, amelyhez Csákvár és Sárbogárd település ellátása is tartozik.

A másik intézmény pedig a kisebb, de megyei szintű térségi feladatokat ellátó Szent Pantaleon Kórház. – Dunaújváros és a dunaújvárosi járáshoz tartozó, mezőföldi települések lakosságát látja el a mi kórházunk, körülbelül 150-170 ezer embert. Ehhez még jön a szomszédos Bács-Kiskun megye nyolc településének mintegy 20 ezer lakosa (két éve tartozik hozzánk). Először a finanszírozási kérdésekre kell megoldást találni – mondta a képviselő.

A két kórház kapacitásának rendezésével, ésszerűsítésével kapcsolatban hangsúlyozta, megtartanák a jelenlegi felállást, kiállnak amellett, hogy a megyének két kórháza legyen. Az önállóság megtartása mellett rendezni kell az adósságaikat.

Többféle lehetőség jelent megoldást a gazdaságosabb működésre, például, ha a kulcsi rehabilitációs telephely visszakerül a főépületbe. Megyei szintű ellátást jelent az infektológia és a szemészet, amit bővíteni lehetne.

–Helyes úton indult el az önkormányzat, amikor együttműködési megállapodást kötött az egészségügyi fórummal a legutóbbi közgyűlésen. Ez még nem egy elfogadott koncepció. Azért volt erre szükség, hogy amikor az egyeztetésekre kerül sor az egészségügyi szervezetekkel, akkor mindenki, szakemberek, városvezetők együtt, egy fórumon tárgyalhassanak – mondta a képviselő.

Mint mondta, két év alatt eljuthatnak arra a szintre, hogy konszolidálják az adósságállományt, amelyben a kormány is segít.

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja ezen a héten kihelyezett frakcióülést tart Mezőkövesden, ahol olyan témákról tanácskoznak, mint a megélhetési bevándorlás, a nemzeti közműholding felállítása, és egyik legfontosabbként az egészségügyi átalakítás.

A vasművel kapcsolatban dr. Galambos Dénes annyit mondott tárgyalások folynak a Dunaferr vezetése és az Exim Bank között. A felek hitelnyújtás lehetőségéről, szakértői vélemény előkészítéséről tárgyalnak. Ennél többről nem kívánt beszélni a képviselő, hogy ne veszélyeztesse a tárgyalás kimenetelét.

– A bértárgyalások megkezdődtek. Jelenleg az a fontos számunkra, hogy a kétkohós üzemmód megmaradjon, ezen dolgozunk.– hangsúlyozta.

Azt a hírt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a Hankook a napokban töltötte fel a munkavállalói állományát 2200 főről 3300 főre. Jelenleg a harmadik ütem próbaüzeme zajlik, a beruházás végéhez érnek, s ez év közepén már üzemszerűen termelhetnek ebben az egységben is, amely ezer új munkahelyet teremetett. 

http://dunaujvaros.com/hirek/201502/ezer_uj_munkahelyet_hozott_letre_a_h...

  • Létrehozva: 2015. február 5.