fő tartalom

Utcanévnapok II Lánczos Kornél utca

Hírkép: Utcanévnapok II Lánczos Kornél utca

Július 3-án a Kornélokat ünnepeljük: Isten éltesse Őket! Dunaújvárosban a Lánczos Kornél utca is ezt a nevet viseli, részletes életrajzát alább olvashatják. Utcanévnapok-sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Lánczos Kornél 1893. február 2-án Székesfehérváron született Lőwy Kornél néven. Családja 1906-ban vette fel a Lánczos nevet. Középiskolai tanulmányait Székesfehérváron, a Ciszetrcita Főgimnáziumban végezte, ezt követően a Budapesti Tudományegyetemre került, ahol 1916-ban szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát. A budapesti József Műegyetemen kezdett dolgozni tanársegédként, később Frankfurtban, majd Berlinben volt egyetemi tanár. 1921-ben szerezte meg a doktori címet. Ugyanebben az évben találkozott Albert Einsteinnel, akinek 1928-1929 között közvetlen munkatársa is volt. Kapcsolatuk nagyon jó volt, erről Einsten 1942-ben írt levele is tanúskodik. "Ön az általam ismert egyetlen olyan ember, akinek ugyanolyan a hozzáállása a fizikához, mint az enyém. Hisz abban, hogy a valóság felfogható, logikailag egyszerű és egységes."

1931-ben meghívást kapott az Amerikai Egyesült Államokba, ahol kezdetben egyetemi tanárként, majd a Nemzeti Szabványügyi Hivatal matematikusaként, ezt követően a Boeing cég kutatómérnökeként dolgozott.

1952-ben tért vissza Európába, ekkor kezdett tanítani vendégprofesszorként a dublini Institute for Advanced Studiesban, melynek 1954 és 1964 között már kinevezett elméleti fizika professzora volt.

Tudományos pályájára egyaránt jellemzőek a fizikai és matematikai kutatások is. A relativításelmélettel, a modern kvantummechanika matematikai apparátusának kidolgozásával, a matematikai analízis gyakorlati problémáival egyaránt foglalkozott. Ez utóbbi eredménye az ún. Lánczos-algoritmus.

Az 1970-es években többször látogatott haza Magyarországra, egyik ilyen útja alkalmával Budapesten vesztette életét, 1974. június 25-én. 1974. július 5-én a farkasréti zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra.

Dunaújvárosban 2001-től viseli utca a nevét.

Az életrajzot összeállította Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

  • Frissítve: 2020. július 10.
  • Létrehozva: 2020. július 3.