fő tartalom

A törvény szerint a DVCSH nem vásárolhat távhőt, így nincs is mit számláznia

Hírkép: A törvény szerint a DVCSH nem vásárolhat távhőt, így nincs is mit számláznia

A DVG Zrt. immár a távhőtermelésre és a távhőszolgáltatásra is engedélyes Dunaújvárosban, azaz első alkalommal fordul elő a város történetében, hogy egy cég felel a termelésért és a szolgáltatásért is. Sokaknak azonban nem világos, hogy mi a különbség.

 

A távhőtermelést a városban hosszú évtizedekig a Vasmű végezte, és látta el hővel egész Dunaújvárost. Ezt váltották a 2000-es évek elején a magántulajdonban lévő gázmotoros erőművek és a kazánok. 

 

Szolgáltatás? Termelés? Mi a különbség?

Az önkormányzat később részesedést vásárolt a cégekben, de ez az üzlet finoman szólva sem vált be, 2018-ban derült ki például, hogy az egyik cégből a másik tulajdonos az önkormányzat megkérdezése nélkül egyszerűen kivitte a gázmotorokat és egyéb eszközöket. 

A távhőhőtermelő a megtermelt hőt az erőművek átadási pontjain adja át a távhőszolgáltatónak, innentől kezdve a szolgáltató dolga, hogy elszállítsa a hőt a társasházi hőközpontokig. A szolgáltatáshoz szükséges eszközök és a csővezeték a városi cég tulajdonában vannak. Ezt a szolgáltatást látta el június 30-ig a DVCSH Kft.

A távhőtermelés és távhőszolgáltatás tehát két külön fogalom, amit nem szabad összekeverni. Ami közös bennük, hogy mindkettő engedélyköteles tevékenység. A szolgáltató csak megvásárolja a hőt és nem megtermeli, ahogyan azt sokan tévesen gondolják. A DVCSH Kft. sem termelt hőt sosem, hanem megvásárolta azt az erőművektől, ezért teljesen érthetetlen, hogy a napokban miért adtak ki "Távhőtermelői közleményt" – hiszen a DVCSH-nak sosem volt engedélye ilyen tevékenységre, nem is végezte azt sosem. 
Szintén fontos tudni, hogy egy adott településen működő termelőknek kötelességük átadniuk hőt a szolgáltató részére. Mivel itt kiemelten fontos közszolgáltatásról van szó, nem dönthetik el ők üzleti érdekeik szerint, hogy kinek, mikor és mennyi lakossági távhőt adnak át. 

Ami viszont szintén nem elhanyagolható: a távhőtermelők csak annak adhatnak át távhőt, akinek van szolgáltatói engedélye, ilyennel Dunaújvárosban egyedül a DVG Zrt. rendelkezik, vagyis a DVCSH a törvény erejénél fogva nem vásárolhat távhőt, ezért is súlyosan megtévesztő, hogy számlákat küld ki. 

A törvény szerint a DVCSH nem vásárolhat távhőt, így nincs is mit számláznia

 

Mi tegyünk a DVCSH-val? Az ügyvéd válaszol

Továbbra is jogosulatlan számlázással borzolja a kedélyeket a DVCSH Kft. A DVG Zrt. a közelmúltban egy archív cikkel demonstrálta, hogy a Pomázi cégcsoport más városban is hasonló módszerekkel verte át korábbi fogyasztóit.

Szeged, Székesfehérvár, Kiskunfélegyháza, Szekszárd – többek között ezek azok a városok, ahol korábban szintén a Pomázi-cégcsoport cégei szolgáltatták a távhőt, azonban már itt is búcsút intettek nekik. Ami mindenhol közös: a szakítás hangos volt és nem ment könnyen, Szekszárdon például ugyanúgy jogosulatlan számlákkal próbálkozott a Global-Faktor Zrt., mint városunkban.

A DVG Zrt. egyik ügyvédje, Dr. Móricz Zoltán, kérdésünkre elmondta: mint ahogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal H1579/2021. számú határozatának II.1. pontja is leírja, és a DVG Zrt. 2021. július 01. napjától hatályos távhőszolgáltatói engedélyes kijelölése alapján a DVCSH nem jogosult a távhőszolgáltatásról díjfizetőknek, felhasználóknak távhőszolgáltatási szolgáltatást tartalmazó számlát kibocsátani, ezért a DVG Zrt. azt kéri, bármilyen felszólítást is küld a DVCSH Kft. vagy a Global Faktor Zrt., a június 30-a utáni időszakra a DVG Zrt. által kiállított számlákat fizessék majd meg. 

Móricz Zoltán hozzátette: a DVG Zrt. próbált megegyezni, illetve egyeztetni a DVCSH-val, azonban semmiféle együttműködési hajlandóságot nem tapasztaltak a cég részéről. Jelenleg tehát minden a június 30. utáni időszakra vonatkozó, DVCSH-nak esetlegesen befizetett összeg a DVG Zrt.-nek, mint kijelölt engedélyesnek a bevételeit csökkenti.

A DVG Zrt. és Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata többször tájékoztatta már a lakosságot arról, hogy a távhőszolgáltatási díjra és a használati melegvízre vonatkozó csoportos beszedési megbízásokat szükséges lenne visszavonni, mert különben a bankokon keresztül a DVCSH a bankszámlákhoz adott jogosultsága alapján azokról levonathatja a pénzt.

  • Frissítve: 2021. október 1.
  • Létrehozva: 2021. szeptember 30.