fő tartalom

Végleges a MEKH döntése: a DVG Zrt. a távhőszolgáltató Dunaújvárosban

Hírkép: Végleges a MEKH döntése: a DVG Zrt. a távhőszolgáltató Dunaújvárosban

Amint az olvasóink előtt közismert, július 1-jétől Dunaújvárosban távhőszolgáltatásra, majd szeptember 15-től távhőtermelésre is DVG Zrt. a kijelölt engedélyes. A DVG Zrt.-nek 90 napja volt végleges engedélyt kérnie, amit meg is tett, az Energiahivatal pedig úgy döntött: megadja a végleges távhőszolgáltatói engedélyt a DVG Zrt.-nek. Ez azt jelenti, hogy a város történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást is Dunaújvárosban.

2021. július 1-től a DVG Zrt. a város távhőszolgáltatója, márpedig számlát csak engedélyes állíthat ki. - ezt már Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője mondta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, a DVCSH-nak nincs engedélye szolgáltatni és számlát kiállítani, ezt pedig semmilyen bírósági döntés nem írta felül. Ennek ellenére a Global Faktor Zrt. folyamatosan küldi a lakóknak a fenyegető leveleit a különféle késedelmi kamatokról, és mindemellett fűtés elzárással riogat.

Ezek jogtalan követelések, a városlakóknak ezzel nem kell foglalkozniuk, nem kell befizetniük. A DVCSH és a Global Faktor pedig senkit nem tud kizárni a szolgáltatásból, egyszerűen azért mert nem ő a szolgáltató – nyomatékosította a sajtószóvivő.

A jogosulatlanul kiadott számlák miatt a DVG már korábban megtette a szükséges jogi lépéseket, a rendőrség pedig el is rendelte a nyomozást az ügyben. Medgyesi Miklós elmondta: reméli, hogy a hatóságok gyorsan lépnek majd ebben az ügyben, és rákényszerítik a a DVCSH Kft.-t a pontos és teljes elszámolásra a lakossággal.

Medgyesi Miklós megismételte korábbi szavait a DVG Zrt. számláival kapcsolatban is. A július, augusztus és szeptember havi számlákat a DVG Zrt. mindenki számára kiküldte, annak is, aki korábban igazolta már, hogy ezt befizette. Neki ezt természetesen a korábbi ígéretnek megfelelően nem kell újra befizetnie, de a DVG Zrt.-nek számviteli okokból muszáj volt kiállítania és kiküldenie ezt a számlát.

Végleges a MEKH döntése: a DVG Zrt. a távhőszolgáltató Dunaújvárosban

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a DVCSH-nak a lakossági túlfizetéseket vissza kell fizetnie, ha azt a fogyasztó kéri, ahhoz pedig nincs joga, hogy vízszámláról könyveljen át a távhőszámlára. Ha ilyen történik, azt írásban kell jelezni a DVCSH Kft.-nek.

Mint ismert, a Magyar Energetikai és Közmű–szabályozási Hivatal (MEKH) még június végén úgy döntött, hogy az MVM OTSZ-t jelöli ki szolgáltatónak 2021. július 1-től. A DVCSH azonban nem volt hajlandó együttműködni az MVM-el, így a MEKH visszamenőleges hatállyal a DVG Zrt.-t jelölte ki Dunaújváros távhőszolgáltatójának.

  • Frissítve: 2021. november 8.
  • Létrehozva: 2021. november 4.