fő tartalom

Öt évtized alatt sok minden változott és van, ami nem

Hírkép: Öt évtized alatt sok minden változott és van, ami nem

Kereken ötven évvel ezelőtt, 1973-ban nyitotta meg a kapuit a Római városrész óvodája, amit az idők folyamán hívtak Pajtás utcainak, Római óvodának, vagy egyszerűen 17-esnek, ma pedig a Dunaújvárosi Óvoda Római Városrészi Tagóvodájának. Az elnevezés persze csak egy dolog, a falak között megélt idő pedig már történelem. Most éppen félévszázados. Hétfőn jubileumi ünnepséget szerveztek.

Engedj be az intézményedbe, engedj némi bepillantást a környezetedbe, beszélj egy kicsit magadról és megmondom, hogy ki vagy? Perceken belül lesz egy határozott elképzelése az embernek arról, hogy mit csinálnak, milyen munka folyik ott? A Dunaújvárosi Óvoda tulajdonképpen bármelyik tagintézményébe belépve, valamilyen jó érzés fogja el az érkezőt. Nyugalom van, törődés, figyelem, a legjobb értelemben vett alázat. A Római óvoda is pont ilyen. Az intézmény fennállásának ötvenedik jubileumi ünnepségét szervezték meg hétfő délután, ahová meghívást kaptak a régi kollégák is.

Öt évtized alatt sok minden változott és van, ami nem

Szembetűnő volt, ahogyan fogadták egymást régiek és újak. Őszintének tűnt és éppen ezért megható is volt. Az ünnepi műsorban bemutatkozott a Pillangó csoport, voltak versek, dalok, dolgozói zenekari előadás és volt időutazás. Ez utóbbi főszereplője az a Hubacsekné Nagy Emília volt, aki évtizedeket töltött az ágazatban és e falak között is, mint intézményvezető. Ma már ki gondolná, hogy ötven évvel ezelőtt társadalmi munkában épült ez az óvoda? Már csak azért sem, mert maga a fogalom is alaposan kiment a divatból. Érdekes volt felidézni azt a közel húsz évvel ezelőtti folyamatot is, amikor a város 16 részben önálló gazdálkodású óvodáját egy önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező intézménnyé vonták össze. De ez már tényleg történelem, ami pedig a jelent illeti, erről már Kissné Ividics Titanilla tagóvoda-vezető beszélt:

– A Római óvoda ma 7 csoporttal működik és 171 férőhelyünk van. Nagyon örülök annak, hogy ma sokan eljöttek velünk együtt ünnepelni és bizony jó érzés volt látni a régi kollégákat. Már csak azért is, mert nagyon jó értékeket örököltünk az előttünk itt dolgozóktól, amiket meg kell őriznünk és tovább vinnünk. A mi óvodánk arculata a zenére, illetve a mesére épül és az ORF módszer az, ami különlegessé tesz bennünket. Büszke vagyok erre a napra, a kollégáimra és köszönöm mindenkinek az eddigi munkáját! Valami hasonló következő ötvenévet kívánok ennek az óvodának.

A jubileumi ünnepségen jelen volt Barta Endre humán alpolgármester is, aki nem érkezett üres kézzel, egy támogatói oklevelet nyújtott át (ami természetesen anyagi támogatást jelentett) és a város nevében fogalmazta meg a jókívánságait:

– Öröm volt látni a gyerekek műsorát és a pedagógusok produkcióit, tehetségüket, hozzáállásukat. Azt gondolom, hogy amit a Dunaújvárosi Óvoda tagóvodáiban a gyerekeink kapnak, azért csak hálásak lehetünk. Jó volt látni ezt a közösséget, érezni az összetartozásukat. Talán az elhivatott szó
fejezné ki leginkább azt, amit e falak között érez az ember. A város nevében fejeztem ki köszönetemet és kívántam nekik további sikereket és eredményeket.

Öt évtized alatt sok minden változott és van, ami nem

Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója is köszöntőt mondott az ünnepségen és megköszönte valamennyi kollégája munkáját. Beszélt arról a szakmaiságról, amire méltán lehet büszke mindenki. Az óvodai dolgozók egyszerre énekelnek, verselnek, táncolnak, gitároznak, vagy
éppen citerzáznak és közben gondoskodnak, nevelnek. Szeretettel. A Római óvodában éppen ötvenéve. Öt évtized alatt sok minden változott és van, ami nem.

  • Frissítve: 2023. április 13.
  • Létrehozva: 2023. március 28.