fő tartalom

Gőzerővel épül a Zengő-Bongó Bölcsőde

Hírkép: Gőzerővel épül a Zengő-Bongó Bölcsőde

Hatvan éves a Technikum városrészi Zengő-Bongó Bölcsőde. Ez is lehet az egyik indoka a most zajló felújításnak, meg az is, hogy egyre nagyobb igény jelentkezik a bölcsődei ellátásra, szükség van újabb férőhelyekre. Persze a kivitelezés elindításához az is kellett, hogy a város elnyerjen egy 1,1 milliárdos EU-s forrást.

Több mint egymilliárdos felújítás folyik a Technikumban és hamarosan megújulva, 48 férőhellyel kibővülve fogadhatja majd a városrész kisgyermekeit a Zengő-Bongó Bölcsőde. Ezzel egyidőben egy új igazgatósági épületszárnyat is kialakítanak. Az új férőhelyek kialakítása érdekében 4 csoportszobával bővülő tagintézményben 8 fő kisgyermeknevelő és 2 fő bölcsődei dajka alkalmazása válik szükségessé, így a projektnek munkahelyteremtő hatása is lesz. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a héten a helyszínen is megtekintette a munkálatokat:

 – A kivitelezési munkák jól haladnak. Ez azért is fontos, mert itt a nevelési év vége, így több lehetősége lesz majd az építőnek a munkálatok végzésére. Erre szükség is van, mert őszre szeretnénk átadni a már teljesen felújított épületet. Hiszem és vallom, hogy a legzöldebb és legolcsóbb energia a fel nem használt energia. Ezért is örülök annak, hogy itt energiahatékonysági fejlesztések is megvalósulnak. És büszke vagyok arra is, hogy az átadásra kerülő épületben új bölcsődei férőhelyeket tudunk biztosítani. Azt gondolom, hogy ez nagy segítség lehet a szülőknek, akik így vissza tudnak térni a munka világába.

Előzmények

A bölcsőde 1963-ban nyitotta meg kapuit, 120 férőhely befogadására kapott engedélyt. Az 1990-es évtől, a rendszerváltás hatására, a bölcsődei férőhely iránti igény, valamint a gyermekvállalási kedv csökkenésének következtében férőhelycsökkentés következett be. A bölcsőde férőhelyszáma 100 főre, majd később 78 főre csökkent. A Zengő-Bongó Bölcsőde 5 pavilonrészéből a felújítást megelőzően 3 működött, összesen 6 csoportszobával. Szabó Zsolt szerint most két pavilonban 2-2 új csoportszoba kialakítására kerül sor. Az átalakítandó pavilonokban jelenleg meglévő funkciók egy új épületbővítményben kerülnek elhelyezésre. Az új épületszárnyat a Vörösmarty Mihály utca felőli déli sarkon lehetett elhelyezni, mivel a Gábor Áron utca felőli terület nem használható fel a meglévő közművek kiváltása nélkül. Az új épületszárny által elfoglalt udvarrészt a Bólyai - Gábor Áron utca sarkán lekerítendő új rendezvényudvar váltja majd ki.

– Az a legfontosabb, hogy csoportszobák újulnak meg, kiszolgáló létesítmények épülnek, amitől modernebb környezetben lehetnek majd a gyerekek és persze a bölcsődei dolgozók is.

Régóta húzódó beruházás

A Zengő-Bongó felújítási szándéka nem mai történet. Jó pár évvel ezelőtt elkezdődhetett volna, de még sem valósult meg. Szabó Zsolt szerint ezért:

– Politikai riválisaink azt a kritikát szokták megfogalmazni, hogy olyan pályázati projekteket adunk át, amiket még ők nyertek el. Nos, ebben az érvelésben azért van némi hiba. Példának okáért ezt a projektet teljesen újra kellett kezdeni és újra kellett harcolni, hogy egyáltalán megvalósulhasson. Ha azt mondom, hogy a sírból hoztuk vissza, akkor nem túlzok. Szóval, ezt a munkát a Rajta, Újváros! városvezetése végezte. És most ott tartunk, hogy lassan az átadás dátumát keresgetjük a naptárban.

Gőzerővel épül a Zengő-Bongó Bölcsőde

 

  • Létrehozva: 2023. június 27.