fő tartalom

Elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna

Hírkép: Elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel értesült, hogy a Pentelei Nyugdíjas Klub Pro Cultura Intercisae díjas egykori elnöke Németh Györgyné Naszvadi Julianna életének 90. évében elhunyt.

Németh Györgyné Naszvadi Julianna odaadó munkája révén vált jelentős civil szervezetté a Pentelei Nyugdíjas Klub: hosszú éveken át segítette a klub mindennapjait, majd elnökévé vált és közösséget teremtve legfőbb célja a pentelei hagyományok ápolása, azok fiatalokkal történő megismertetése volt.

A legidősebb korosztály olyan példamutató, közismert képviselője, aki a klub mellett egyaránt aktív résztvevője és kiemelkedő szervezője volt a Pentele Baráti Kör, és a Pentele Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek, ünnepi megemlékezéseinek is.

1934. július 14-én született Pusztaszabolcson; 1946 óta élt Dunapentelén. Boldog gyerekkora volt, szüleik példamutatóan, becsületesen, következetesen nevelték. Itt járta ki a nyolc osztályt, majd kitanulta a gyors-és gépírást. 38 éven át pénztárosként dolgozott a mai Vasmű úti Őspatikában. Városunk valamennyi lakója ismerte udvariasságáról, lelkiismeretességéről, becsületességéről. Rengeteg karitatív munkát végzett: könyveket, ruhákat, ételt osztott a vöröskereszttel, a katolikus karitásszal. Az újtelepi általános iskola építésénél is sokat tevékenykedett.

1991-től volt aktív tagja a Pentele Nyugdíjas Klubnak. Szorgoskodott, lelkiismereten kivette részét a munkából, így lassan vezetője lett a szervezetnek. Munkájának köszönhetően a taglétszámot 100 főre fejlesztette, nagy családdá formálva közösségüket. Több, mint 20 éven át egyengette a klub mindennapjait.

Egy interjújában úgy fogalmazott: mindig csak adni szeretett, akkor van öröme, ha látja, másnak örömöt tudott szerezni, legyen az akár egy jó kis vigadalom a klubban, vagy akár egy tálca házi finomság a szomszédnak.

A múlt generációk hagyományainak kivételes ismerője, művelője, és terjesztője volt. Köztiszteletnek örvendett nemcsak a nyugdíjas klub, hanem a penteleiek körében, de városszerte és a környező településeken is. Hagyományőrző munkáját 2006-ban Pro Pentele díjjal, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése 2017-ben Pro Cultura Intercisae díjjal jutalmazta.

Szabó Tamás a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke igazi küzdőszellemnek nevezte Németh Györgyné Naszvadi Juliannát.

„A közösség céljainak érdekében fáradhatatlanul tevékenykedett, a penteleieket, sőt az egész várost hatalmas veszteség érte. Jucika, emléked őrökké megőrizzük!”

  • Létrehozva: 2023. augusztus 1.