fő tartalom

Ezer színben pompáznak a falevelek és lassan lehullanak

Hírkép: Ezer színben pompáznak a falevelek és lassan lehullanak

A nyárias időjárás dacára talán többen is tapasztalták már, hogy vannak bizonyos fafajták, amelyek elkezdték hullajtani a leveleiket. Olyannyira, hogy a GESZ munkatársai már elkezdték gyűjteni a lehullott lombot. Mondjuk nem csoda, hiszen ősz van.

A Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet egyik leglátványosabb feladata az őszi avargyűjtés és annak előkészületei. A városi 1.5 millió négyzetméternyi terület lombtalanítása közel 80 millió forintba kerül majd. Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármestert most arról kérdeztük, hogy ehhez milyen géppark áll rendelkezésre és tervezetten hányszor takarítják ki a várost gépi és kézi erővel:

– Minden évben költöttünk a gépparkunkra, újakat vásároltunk, felújítottunk és erre szükség is volt, mert amit az előző városvezetéstől örökül kaptunk, az siralmas volt. A rendszer most úgy épül fel, hogy négy géppel szedjük a leveleket a szabad területeken, a DHHF munkatársai pedig kézi erővel a járdákat, parkokat takarítják. A takarítógépünk is be tud segíteni ebbe a munkába, szándékosan olyen gépet vásároltunk tavaly, amivel lombot is tudunk gyűjteni. Egy szezon során minimum ötször megyünk körbe a városon, de van, ahol többször is. Mondok egy példát. A Kossuth Lajos utca gyönyörű platánjai után például tízszer is össze kell szedni a lehullott leveleket.

Mezei Zsolt elmondta, hogy az idei évben is terveznek majd közösségi levélgyűjtést, többször is, több helyen is. Bár az alpolgármester elmondása szerint ez tulajdonképpen már most is működik, hiszen vannak lakók, akik maguk összehúzzák az épületeik előtt lehullott leveleket, értesítést küldenek az összegyűjtött kupacokról, mondjuk az önkormányzati képviselőjüknek, amiket aztán a GESZ rövid időn belül el is szállít.  

 

  • Létrehozva: 2023. szeptember 26.