fő tartalom

Ötven millió forint megtakarítás a dunaújvárosiaknak

Hírkép: Ötven millió forint megtakarítás a dunaújvárosiaknak

Május elseje óta utazhatnak szinte ingyen, évi 1200 forintért a dunaújvárosi diákok és nyugdíjasok. A kedvezményes jegyárnak köszönhetően a dunaújvárosi családoknál így gyermekenként harmincezer forinttal több marad évente.

Fél év telt el azóta, hogy 2023. májusában Dunaújváros Önkormányzata bevezette az 1200 forintos diák és 65 év alatti nyugdíjas éves bérletet. A kedvezményes bérletek már az első héten beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, közel ezer diák és nyugdíjas élt a lehetőséggel, az azóta eltelt hónapokban pedig ez a szám megduplázódott.

Az elmúlt fél évben a kedvezményes jegyáraknak köszönhetően a dunaújvárosiak több mint 50 millió forintot spóroltak, hiszen míg korábban 2750 forintot kellett fizetni egy havi bérletért, ez most már csak 100 forint. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a 2750 forintos bérlet is jelentős kedvezményt tartalmaz, hiszen ha a tényleges költségeket kellene fizetni, akkor 16 ezer forint lenne a diák és nyugdíjas havi bérlet, míg 23 ezer forint egy felnőtt bérlet. A helyi buszközlekedés költségei az elmúlt években a többszörösére növekedtek az emelkedő bérek és üzemanyagárak miatt. Míg 2018-ban az önkormányzatnak 260 millió forintot kellett fizetnie a Volánnak a veszteségek miatt, addig ez idén már 700 millió forint körül lesz.

A kedvezményes bérlet-lehetőséget Pintér Tamás jelentette be még májusban, a polgármester most értékelte az elmúlt hónapok tapasztalatait:

- Nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan éltek a kedvezményes éves bérlet lehetőségével. Még a nyár folyamán is sokan vásárolták és abban is biztos vagyok, hogy azoknak a családoknak is segítséget fog nyújtani, ahol most kezdik az iskolát a gyerekek.

Ötven millió forint megtakarítás a dunaújvárosiaknak

A Rajta Újváros! Egyesület mindig is elkötelezett volt a közösségi közlekedés fejlesztése és népszerűsítése mellett, ezért nem állunk meg a diák és nyugdíjas bérletek árának csökkentésénél, hanem keressük a megoldásokat, hogy további kedvezmények és javuló színvonalat biztosíthassunk a dunaújvárosiaknak. A statisztikákból látható, hogy a kedvezményes bérletnek köszönhetően nőtt az utasok száma, ami környezetvédelmi és parkolási szempontból is fontos a városnak.

Nem csak az árakat csökkentette az önkormányzat, hanem a színvonal emelésén is folyamatosan dolgozik, ezért szeptember elseje óta újra jár a 13-as busz a Béke városrész és a Belváros között, hamarosan pedig ismét újabb buszok érkeznek a flottába.

  • Létrehozva: 2023. október 17.