fő tartalom

LIFE23-ENV-ES-LIFE SeedNEB - 101148064

LifeLIFE program

A LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) az Európai Unió pénzügyi eszköze, amelyet 1992-ben hoztak létre. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogat. Az egyik fő újdonság, hogy a program már négy, külön költségvetéssel rendelkező alprogramból áll, a költségvetés jelentős hányada a „Természet és biológiai sokféleség” területre koncentrál.

SeedNEB projekt

A SeedNEB projekt célja, hogy bemutassa, hogy az új európai Bauhaus (NEB) és a természetalapú megoldások (NBS) együttes alkalmazása milyen előnyökkel jár 3 település (Lorquí (ES), Potenza (IT) és Dunaújváros (HU) városi környezetére.

A projekt olyan természetre épülő városi stratégiákat és helyszíni beavatkozásokat valósít meg (például zöld tetők és homlokzatok), amelyek elősegítik a biológiai sokféleséget, miközben
átalakítják a várost. A megvalósított NBS nem csupán a városi környezet biológiai sokféleségének helyreállítását célozza, hanem olyan ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújt, mint például: a
levegő-, víz- és zajszennyezés csökkentése, az árvizek és hőhullámok elleni védelem, valamint az ember és a természet közötti kapcsolat fenntartása.

A projekt során különböző eszközök és mechanizmusok kidolgozására kerül sor az NBS magánépületekben történő megvalósításának megkönnyítésére, hogy javítsa a köz- és magánszféra együttműködését. Célja, hogy közelebb hozza a polgárokat a természethez azáltal, hogy bevonja őket saját lakóhelyük szépítésébe, amelyhez technikai és adminisztratív segítséget nyújt a környezetszépítés megvalósításának ösztönzéséhez.

A LIFE SeedNEB a bemutatott megoldások fenntarthatóságának és átadásának biztosítása érdekében a készségek fejlesztésén is dolgozik majd. Ez a lakosság, a szakemberek és várostervezők számára létrehozott kapacitásfejlesztő tevékenységek kidolgozásával valósul meg.

A partnerség

  • Ayuntamiento de Lorquí (ES), Projekt koordinátor
  • EUROVERTICE CONSULTORES SL (ES), Partner
  • Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata (HU), Partner
  • Asociación de Naturalistas del Sureste (ES), Partner
  • SINGULARGREEN SL (ES), Partner
  • UNIVERSIDAD POLITECNICA DE MADRID (ES), Partner
  • Comune di Potenza (IT), Partner
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI NAPOLI FEDERICO II (IT), Partner

Dunaújváros szerepe

Dunaújváros projektpartnerként vesz részt a megvalósításban, amelynek során egy biológiai sokféleséggel foglalkozó irodát, egy NEB-közvetítő pozíciót és egy Bauhaus Polgári Iskolát hoz létre. A helyi kommunikációs kampányok hozzájárulnak a biofilikus magatartásformák elterjesztéséhez, javítva a biofilozófia elfogadottságát és a NBS-t a polgárok körében.

A projekt innovatív zöld tetőket és homlokzatokat tervez az energiahatékonyság növelése, valamint a városi biológiai sokféleség számára szaporodási és táplálkozási élőhely biztosítása érdekében, továbbá maximalizálja és értékeli a városi fák és növényzet szerepét az épületek energiahatékonyságának javításában. Az NBS-t mind az épületeken, mind a közterületeken alkalmazni fogják a hőszigetelés javítása érdekében, de a városi biológiai sokféleség telepítésének többfunkciós előnyeit is növelni fogják a szépség növelése, valamint Dunaújváros polgárai életminőségének javítása érdekében.

Az Európai Unió társfinanszírozásával

  • Frissítve: 2024. augusztus 27.
  • Létrehozva: 2024. augusztus 13.