fő tartalom

I. világháborús megemlékezés a KÁKICS népzenei együttessel

Hírkép: I. világháborús megemlékezés a KÁKICS népzenei együttessel

Május 15-én, hétfőn 18 órakor újra a József Attila Könyvtár vendége lesz a Kákics együttes, akik most az első világháború katonáiról, hőseiről dalolnak. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, az iskolásokat, a felnőtt és idősebb korosztályt az együttes népzenei emlékműsorára! http://www.jakd.hu/hirek/2017/04/i_vilaghaborus_megemlekezes_a_kakics_eg...

"Lövészárkunk menedékén, jajszó helyett szép dal fakadt"

 Alistáli György Kulturális Egyesület programja, közreműködik: a KÁKICS népzenei együttes

Múltidézés zenei köntösben, méltó emlékezetben
        
Szeretettel várunk minden érdeklődőt május 15-én, hétfőn 18 órakor a Felnőttkönyvtárba!
 

"A zenés program időrendi sorrendben járja körül a világháború fontosabb eseményeit, és a különböző hadszíntereken született, vagy később megénekelt katonadalokra épül. A dalokkal próbálja megmutatni, hogyan szeressük, becsüljük a hazát, hiszen a jövő csak nemzet formájában létezik. A dalok szövegei erősek: az élet és halál közt lebegő ember reményvesztettségét, néhol reményét is tükrözi. Eközben korabeli feljegyzésekből, levelekből, jelentésekből idézünk, olvasunk fel, és családi fényképekből, saját gyűjteményekből, múzeumi, levéltári archívumból, vetítünk katonákról, bajtársakról fényképeket."

Vágják az erdei utat,

Viszik a magyar fiukat.

Kit lefelé, kit felfelé,

Egyet sem hazája felé.

       /mezőségi népdal/

Megy a gőzős lefelé,

Bodor füstje felfelé.

Viszik a sok magyar katonát,

Sok kislánynak a babáját.

                       /palóc népdal/

 

"Magyarország több tájegységéről hallhatóak összeállítások, a vidékre jellemző hangszerelésében. Nemcsak vonós hangszereket használunk, hanem előtérbe helyezzük a parasztság által használt hangszereket is, mint például a tekerőlantot, a bőrdudát, az ütőgardont, a különböző furulyákat és a kobozt. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a közkatonák nagy része a parasztság köréből kerültek ki, akik olykor még a régi stílusú dalokra is ráénekelték a velük megtörtént eseményeket.

Célunk az I. világháborúval kapcsolatos általános elképzelések helyreigazítása, továbbá a kisember, a közkatona keserű sorsának bemutatása, ami egyben felemelő és hősies. Így van, hiszen a dalok is ilyenek: Bizakodóak, energikusak, aztán a körülmények romlásával válnak fokozatosan elégikussá.

A műsort iskolásoknak, felnőtteknek ajánljuk azzal a céllal, hogy nemcsak identitástudatuk erősödjön, hanem felkeltsük az érdeklődésüket a téma iránt, hogy ez irányú ismereteiket bővítsék. Fontos, hogy a fiatal korosztály is megismerje a dalokat, meghallgassa a visszaemlékezéseket, megismerje azok korabeli nyelvezetét. Azt a tiszteletet és alázatot, ahogy a távolba szakadt hősök szeretteiknek írtak a történésekről, magukról és elsősorban a hazáról, amiért a vérüket áldozták."
 

Az előadás ingyenes!

A műsor az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósulhatott meg. 

  • Létrehozva: 2017. május 10.