fő tartalom

Az ACÉL-HÍD Program eredményeiről

Hírkép: Az ACÉL-HÍD Program eredményeiről

Az Acél-Híd Programtanács a legutóbbi ülésén megtárgyalta és elfogadta a 2007. évi feladatokról, illetve az idei évi eredményekről szóló beszámolót. Egy rövid összefoglaló az elmúlt év eredményeiről, történéseiről:

Az ACÉL-HÍD Program fő célja a térség dinamizálása, új fejlődési pályára állítása, ezáltal Dunaújváros és környéke lakosságának életminőségének, életesélyeinek, vállalkozási esélyeinek javítása, a térség gazdasági fejlődésének előmozdítása. Ennek keretében: az erőforrások hatékony felhasználása, a fejlesztési elképzelések összehangolása, a térség fejlesztését érintő kormányzati szintű intézkedések generálása és a végrehajtás előmozdítása, az ACÉL-HÍD Programba tartozó projektek részletes tervezése, kidolgozása, pályázatra való felkészítése, hatékony kommunikáció folytatása a térségben, nemzetközi kapcsolatok feltárása és kiépítése – a Program leglényegesebb elemei.
A Programtanács ülésén részletesen bemutatásra került, hogy maga a Program hogyan, milyenszakmai fórumokon lett kommunikálva az elmúlt időszakban. Elhangzott, hogy az AHP-t a Közép-Dunántúli Regionális Tanács kiemelt projektté minősítette, és a kormány elé terjesztette támogatásra. Az URBACT Hous-ES program keretében 2007 júliusában Dunaújvárosba látogató nemzetközi delegáció megismerkedett az AHP programmal egy angol nyelvű előadás keretében. Bécsben, a városházán, a Területfejlesztési Tudományos Egyesület által a „DonauEuroRegion” Interreg pályázati projekt keretén belül megrendezett Duna Konferencián 2007 júniusában részt vett a programtanács elnöke és titkára, ahol bemutatkozhatott a Program. Egy hónappal később a Dunaújvárosi Főiskolán megrendezett Duna Konferencián a programtanács titkára előadás keretén belül mutatta be az ACÉL-HÍD Programot. Ugyancsak a Dunaújvárosi Főiskola által 2007 novemberében lebonyolított Tudomány Hete keretében előadások hangzottak el e témában. Fontos állomás a 2008-as év eleje, amikor elkészült az ACÉL-HÍD Foglalkoztatási és Térségfejlesztési Program új honlapja.
Az ACÉL-HÍD Program fejlesztési feladatcsoportja kezdetektől fogva két fő részre bomlott. Azon kezdeményezéseket, amelyekre vonatkozóan a helyi erők inkább lobby tevékenységet folytattak és a valódi döntésekhez kormányzati intézkedésre, lépésre volt szükség a "Kormányzati szintű kompetencia körbe tartozó kezdeményezések" körbe utalta a Program. A kezdeményezések másik fő csoportja azon projekteket foglalja magába, amelyek helyi kapacitásokat felhasználva is sikerre vihetők.
A kormányzati szintű kompetencia körbe tartozó kezdeményezések tekintetében a Programtanács elnöke, aki egyúttal a 8-as Főút Térségfejlesztési Tanács elnöke is, rendszeres és fokozott erőfeszítéseket tesz az M8-M4 TINA tengely egyes szakaszaira vonatkozó fejlesztési lépések elősegítésére. Az M8-as út Kecskemét-Dunaújváros között építendő, 2x2 sávos gyorsforgalmi út bekerült a Közlekedési Infrastruktúra Operatív Programjába. A papírgyár új, több száz főnek munkahelyet adó, több mint 50 milliárd forint értékű beruházása indult meg 2007 nyarán. A Dunaújváros–iskolaváros program támogatása Keretében, a volt József Attila Általános Iskola kollégiummá átalakítása befejezéséhez közeledik. A Térségi Integrált Szakképző Központot előkészítő szervezetfejlesztési pályázatát az önkormányzat Fejér megyével egy konzorciumban 2007 nyarán benyújtotta, a pályázat nyert. A Dunaújvárosi Főiskola 2008 áprilisában 3,2 milliárd forintot nyert „Európai campus az ország közepén” című projektjével a TIOP-pályázaton, ehhez a projekthez kapcsolódóan a Programtanács elnöke személyes közbenjárásának is köszönhetően a Oktatási Minisztérium saját forrásaiból 230 millió forintot biztosít területvásárlásra, ami biztosítja a fejlesztések helyszínét, és a főiskolai campus különböző részlegeinek szerves területi összekapcsolódását.
A város és térsége fejlesztésére irányuló – nem pályázati irányultságú – projektek indítása, támogatása tekintetében önkormányzati finanszírozással elkészült a dunaújvárosi személyszállítási intermodális központ megvalósíthatósági tanulmánya, amely az elővárosi vasútvonal programhoz kapcsolódik. A Székesfehérvár-Dunaújváros-Szolnok vasúti összeköttetéséről szóló tanulmány elkészíttetésére vonatkozólag az „Összefogás Dunaújváros és Térsége Fejlesztéséért” Alapítványnál a Programtanács elnöke előkészítő lépéseket tett. Megjelent társfinanszírozású pályázatok feldolgozása és kapcsolódó projektek indításának szakmai támogatása tekintetében a Szalki-sziget projekt beterjesztésre került a Norvég pályázati alapra, ahol tartalék listára helyezték. A Borovszky Ambrus program keretében 2007 decemberében elkészültek a városháza tér rekonstrukciójának építészeti tervei. A Borovszky Ambrus program része lesz az Integrált Városfejlesztési Stratégiának. Új elemek a városrehabilitációban: a Monbach Kúria és a Malom a Pentele városrészben, az I.sz. Rendelő, a Dózsa mozi és a Vasmű út 41. irodaház. 2008 júniusában a „HÍD” Egyesület a Nemzeti Fejlesztési Holdinggal együtt Interreges pályázatot fog benyújtani a Dunaújvárosi Intermodális Logisztikai Központ és Közforgalmú Kikötő fejlesztését megalapozó tervek elkészítésére.

Kapcsolódó linkek:
  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. június 4.