fő tartalom

Nem szűnik meg a halászat

A Népszabadság napilap cikke a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013 évi CII. törvény módosításának azon tételére koncentrál, ami a természetes vizeken 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászati engedélyek kiadását. A sajtóorgánum „Hej, halászok...!” című írása egyoldalúan negatív kritikája megalapozatlan.

A publikációban sugalltakkal szemben a Halászati Operatív Program és ennek folytatásaként a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program elsősorban a haltermelő létesítmények, így a halastavak és halfeldolgozók fejlesztési lehetőségeinek finanszírozására szolgál. A piacra kerülő hal és haltermék nagy volumenű előállítását a jövőben a haltermelési létesítményeknek kell biztosítania.

Nem a halászat, vagy a halászati módszerek teljes megszüntetéséről van szó, hanem kifejezetten a kereskedelmi célú halászati tevékenység felhagyásáról. A rekreációs (hobbi-) halászat tekintetében ez nem jelent korlátozást, emellett a „hivatásos” halászok tudásával és eszközparkjával végezhető ökológiai szelektív halászati tevékenységre, valamint időszakosan a halmentésre a továbbiakban is szükség lesz a természetes vizeken.

A változtatás 2016-os bevezetését az indokolja, hogy az érintett vizek meghatározó többségén 2015 végén járnak le az aktuális haszonbérleti szerződések, így a hasznosítási lehetőségek terén a jövő halgazdálkodói számára is egyértelmű helyzetet teremt a 2016-tól esedékes váltás. A lejáró haszonbérletekhez a praktikum szempontjából igazított, átgondoltan időzített jogszabály-változtatásról beszélhetünk.

Elkerülhető lenne az ilyenfajta félrevezetés, amennyiben az újságíró kellően informálódna, megkérdezné a szakmát és az illetékeseket is.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/allami-foldekert-f...

  • Létrehozva: 2015. március 23.