fő tartalom

Velencei-tó: tíz fürdőhely, kiváló feltételekkel

A Fejér Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban FMKH) határozottan cáfolja azokat az alaptalan híreszteléseket, amelyek szerint „a Velencei-tó partján valamennyi szabadstrand működését” felfüggesztette volna az FMKH Székesfehérvári Járási Hivatala. A tóparton, a fizetős strandok mellett, több úgynevezett szabadstrand – szakszerűen: természetes fürdőhely – is működik engedéllyel, hosszú évek óta, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

Az FMKH a két érintett – a velencei és a gárdonyi - önkormányzat figyelmét ismételten felhívja, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon, a három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet az FMKH Székesfehérvári Járási Hivatalához benyújthatja.

Az FMKH emlékeztet arra: a természetes fürdőhely működtetéséhez alapvetően szükséges a vízminőség ismerete és a jogszabályban foglalt közegészségügyi feltételek megteremtése. Ez szolgálja a fürdőzők egészségét, biztonságát. A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három ún. „szabadstrand” – vagyis természetes fürdőhely – nem rendelkezik engedéllyel. A jogszabályok szerint, ebben a helyzetben az FMKH járási hivatala arra kényszerült, hogy e három fürdőhely „működtetését” felfüggessze.

A közigazgatási eljárás során az FMKH szakhatóságai maximális mértékben segíteni fogják a két érintett önkormányzatot az eljárás eredményes lefolytatásában, amint azok – az FMKH jó néhányszor, már korábban is hangsúlyozott szakmai javaslata szerint – a kérelmüket benyújtják. A Fejér megyei kormánymegbízott soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el e három partszakaszon.

A Velencei-tó partján egyébként összesen tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. Ezek fürdővize kiváló, illetve jó minőségű, és e tíz helyen a közegészségügy feltételek is adottak, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelnek.

 

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

  • Létrehozva: 2015. augusztus 3.