fő tartalom

Lakossági tájékoztatás - a szálló por túllépte a tájékoztatási küszöbértéket

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket! A szállópor (PM10) koncentrációja Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatt, a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. számú mellékletében megállapított 75 mikrogrammg/m3 tájékoztatási küszöbértéket 2015.11. 06-án meghaladta.

A mért koncentrációértékek a 2015.11.04 - 11.05. időszakban:

Nap

Koncentráció
mikrogramm/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2015.11.04.

56,7

tájékoztatási küszöbérték alatt (meghaladja az 50 mikrogramm/m3 egészségügyi határértéket)

2015.11.05.

99,9

tájékoztatási küszöbérték átlépés

 

 

Magyarázat: - tájékoztatási küszöbérték: az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció                           veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja                                  tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság                         azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

                   - riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció                            veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban is lehet számítani küszöbérték feletti 24 órás PM10 (szálló por) átlagkoncentrációra.

Érintett terület(ek):

A magas PM10 (szálló por) terheltség az ország egész területére jellemező, ezért Dunaújváros levegőjének jelenlegi szennyezettsége nem tulajdonítható kizárólag helyi, ipari jellegű kibocsátásnak. 

A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken, ahol jelentős számban használnak szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket.

A 24 órán belüli koncentráció maximumokra elsősorban a délutáni, esti órákban 15 és 22 óra között lehet számítani.

A szállópor (PM10) egészségügyi hatásai:

Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, hordozhatnak, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

A környezeti levegőben lévő porrészecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, és a felső légutak nyálkahártyáját. A lélegzés során a 10 mikrométernél kisebb szemcsék az alsó légutakba lejutnak, ahol gyulladást okozhatnak. A 4 mikrométernél kisebb rész akadálytalanul a tüdőbe kerül, és ott rövidtávon gyulladást, hosszú távon tüdőelváltozást, tüdőrákot eredményezhet. Az 1 mikrométernél kisebb porszemcsék a tüdőhólyagok felületén keresztül felszívódva a véráramba is bekerülhetnek, ahol a vérrögképződést segíthetik elő.

Veszélyeztetettek:

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszantartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:

A hatályos levegőtisztaság-védelmi rendeletek előírásai szerint két egymást követő napon fennálló PM10 küszöbérték túllépés esetén - abban az esetben, ha javulás nem várható - az alábbi intézkedések elrendelése szükséges:

A lakosság figyelmét fel kell felhívni, hogy a terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és a településük levegőminőségét.

A lakosság számára javasolt a terhelt időszakban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

Az elrendelhető további intézkedésekről a 306/2010. ((XII.23.) Korm. rendelet 3. melléklete ad felvilágosítást.

További információk:

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.levegominoseg.hu internetes honlapján. További tájékoztatást kaphatnak a helyi médiákban és munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámain: (25) 544-187, (25) 544-301 és 544-146.

Felkérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegő szennyezettségi adatokat a mérőállomás két kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán, illetve a Városháza ”B” épületének homlokzatán, Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

----

Meteorológiai előrejelzés szmoghelyzet esetére

Várható időjárás Dunaújváros térségében az elkövetkező 3 napban:

2015.11.06

Eleinte változóan, majd gyengén felhős idő várható. A köd fokozatosan mindenütt megszűnik, de továbbra is párás marad a levegő. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad: az 5 - 10 km/h-s átlagszél mellett 10 - 25 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 fok körül alakul.

2015.11.07

Borult és derült területek váltakoznak, majd Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. A köd napközben fokozatosan feloszlik, kitisztul az idő. Eső előfordulhat (10-30%). A csapadék mennyisége területi átlagban: Csapadéknyom és 2 mm között valószínű. A déli, majd a nyugatira forduló szél gyenge vagy mérsékelt marad: az 5 - 10 km/h-s átlagszél mellett 15 - 25 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 fok körül alakul.

2015.11.08

Többnyire gyengén felhős idő várható. Csapadék nem valószínű (<10%). Az északnyugati szél helyenként megélénkül: az 5 - 10 km/h-s átlagszél mellett 20 - 30 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 fok körül alakul. Szombat délutánig nem várható változás a szálló por koncentrációjában. Szombat délutántól javulás indul meg, vasárnaptól a ködök megszűnése és a hőmérséklet emelkedése miatt valószínűleg tájékoztatási küszöbérték alá csökken a szálló por koncentrációja.

 

  • Létrehozva: 2015. november 6.