fő tartalom

Konkoly Krisztina

Konkoly Krisztina a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti iskola igazgató helyettesének az iskolához fűződő kapcsolata 1978-ra vezethető vissza, hiszen ebben az épületben kezdte el zenei tanulmányait hegedű szakon.

Ezután Győrbe került, ahol először a Konzervatóriumban tanult, majd szolfézs-zeneelmélet-karvezetés szakon diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatán.

A diploma megszerzése után, 1992-ben visszatért anyaiskolájához, és azóta is itt próbálja a nebulókat a zene minden irányában terelgetni. Bár végzettsége csak a szolfézsra irányul, emellett számos hangszeren aktívan játszik, így megtalálható korrepetitorként akár a zongora mellett, a fúvószenekarban fuvolistaként, de esetenként akár egy vonószenekarban hegedűsként, vagy a cselló mellett is.

– Kiváló pedagógus, évtizedek óta ő készíti fel a zenei pályán tovább tanuló növendékeinket a szolfézs felvételire 100 százalékos sikerrel. Kiváló zenész, több hangszeren játszik, a tanári kamarazenekarok állandó tagja, a növendékzenekarok állandó kisegítője. Zongorakísérőként is kiváló, együtt lélegzik a növendékekkel. Munkabírása egyedülálló, segítőkészségét nehéz lenne felülmúlni. 30 éve dolgozunk együtt, remélem, még sokáig folytatjuk ezt a közös tevékenységet! – fogalmazott Balogh Zoltán András rézfúvótanár.

Aktív zenészként közreműködött a Dunaújvárosi Zenei Egyesület Zenekarában, ahol titkári, majd elnöki posztot is betöltött, segítve ezzel az egyesület munkáját. Alapító tagja volt az Intercisa Fúvósötösnek.

A 2002-ben megjelent, ”… hogy itt is legyen muzsika, Fejezetek Dunaújváros zenei életéből” című könyv társszerzője, a Hangszeres zenekultúra című fejezet szerzője.

15 éven keresztül vett részt a zeneiskola nyári zenekari táborának megszervezésében és aktív lebonyolításában.

2005-től vezette tanszakát, a szolfézs, magánének és jazz tanszakot. 8 év elteltével a zeneiskola általános igazgató helyettesévé választották, azóta fogja össze nagy odafigyeléssel az iskola diákjait és segíti a pedagógus kollégák munkáját.

Szakmai tevékenységét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is elismerte, 2015-ben, amikor Oklevelet adományozott részére a jövő nemzedékért végzett áldozatos nevelő-oktató munkájáért.

Konkoly Krisztina az iskola által szervezett programok közül aktív szervezője és lebonyolítója a Sándor Frigyes Hét szülő-diák vetélkedőjének.

Az óráin törekszik a jó hangulat melletti intenzív tanulásra, hitvallása, hogy a gyerekek figyelmét úgy lehet folyamatosan fenntartani, ha a játékosság egyenlő arányban van a munkával és a fegyelemmel.

– Krisztával 10 éves koromban találkoztam, amikor fuvolázni kezdtem nála. Később ő lett a szolfézstanárom is, így aztán szerves részévé vált a hétköznapjaimnak, és így kiskoromtól a kamaszéveimen keresztül az egész életemnek is.

Az órákon nem csak a szükséges technikai tudást adta át, hanem azt is, hogy hogyan válik a lejátszott hangokból igazi zene. Ápolta a lelkünket, közösséget kovácsolt, fáradhatatlanul próbált velünk, segített, szervezett, beugrott, megoldott, zongorán kísért. Szerencsés vagyok, hogy a tanítványa lehettem. Mindent köszönök neki. – emlékezett vissza egykori növendéke Krokovay Emese.

Megszámlálhatatlan növendéket segített a zenei pályára, azokkal az elvekkel, hogy érezzük jól magunkat az órán, de szigorúan tanuljunk meg mindent!

2008-ban növendéke a Cegléden megszervezett IX. Országos Kodály Zoltán Szolfézs és Népdaléneklési Verseny területi válogatóján Nívódíjban részesült, országos döntőbe jutott, s ott 6. helyen végzett.

Minden évben vannak továbbtanuló növendékei, akiket a felvételire szolfézs tantárgyból ő készít fel, nagy sikerrel. A mai napig tart „szerelem” különórákat szolfézsból, azoknak a tehetséges diákoknak, akik zenei pályán készülnek felvételire. A siker 100%-os! Tevékenysége és szakma iránti elhivatottsága színesíti és gazdagítja Dunaújváros és környékének zenei életét, s ad vérbeli zenészeket az utókornak.

Konkoly Krisztina több évtizeden át végzett elhivatott, sokoldalú és magas színvonalon végzett oktató-nevelő munkájának elismeréseként Dunaújváros Oktatásügyéért díjban részesül.

  • Frissítve: 2023. október 3.
  • Létrehozva: 2023. október 3.