fő tartalom

Tóta Zoltán Imréné

Tóta Zoltán Imréné kitűnő érettségi eredménnyel nyert felvételt a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-orosz szakára. A főiskola befejezése után a dunaújvárosi Ságvári Endre Általános Iskolában végezte tanítási gyakorlatát, amely annyira jól sikerült, hogy ahogyan korábban fogalmazott: ez az iskola „beszippantott” 1984-ben, és azóta is „fogva tart”, életem egyik fő színterévé vált.

Tanári életpályája 40 éve egyetlen munkahelyhez, de több intézménynévhez kötődik. Bár mindvégig maradt ugyanabban az iskolában, a Ságvári után tanított a Szilágyi Erzsébet Általános Iskolában, a Dózsa György Általános Iskola Tagintézményében, jelenleg a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményének pedagógusa.

1996-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen angol szakos nyelvtanári diplomát szerzett.

Diákjai szeretik az angolórákat, a középiskolákból gyakran kap olyan visszajelzést, hogy jól megalapozott nyelvtudással bocsátotta őket útra. Olyan tanítványokkal is büszkélkedhet, akikből később (nyelv)tanár lett.

Szakmai munkája elismeréseként több éven keresztül volt az iskolai osztályfőnöki, illetve idegen nyelvi munkaközösségének vezetője. 2011-ben a Közgyűlés „Dunaújváros Oktatásügyéért” díjban részesítette.

Hitvallása: „Egyre nagyobb kihívás megtanítani a diákoknak azt, hogy a tisztelet, mások megbecsülése, a becsülettel elvégzett, igényes munka, az akaraterő, igyekezet, a tőlünk telhető legjobb teljesítmény elérésére való törekvés – bármilyen is a világ körülöttünk – rendkívül fontosak. Ezt folyamatosan megújuló lelkierővel, hittel tudom csak megtenni. Ebben a megújulásban talán az segít, ha arra gondolok, hogy az én életemet mennyire meghatározta a tanáraim által mutatott példa. Teljes személyiségemet PÉLDA-ként állítva tanítványaim elé próbálom az említett értékeket továbbadni.”

Dunaújváros MJV Közgyűlése a pedagógus pályán eltöltött példaértékű évtizedek elismeréseként a Pedagógus Életpályáért Emlékérmet Tóta Zoltán Imréné részére adományozta.

  • Frissítve: 2024. június 17.
  • Létrehozva: 2024. június 17.